Heerma ziek, geen kandidaat Hilversum

DEN HAAG, 12 NOV. Oud-CDA-fractievoorzitter Enneüs Heerma heeft zich wegens “ernstige gezondheidsredenen” teruggetrokken als kandidaat voor het burgemeesterschap van Hilversum. Hij heeft dit vanmorgen aan minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) laten weten. De Tweede-Kamerfractie van zijn partij heeft dit vanmorgen bekend gemaakt.

Heerma (52) stond naar verluidt eerste op de voordracht van de gemeenteraad van Hilversum. Vorige week meldden diverse media al dat hij burgemeester zou worden en dat zijn benoeming (afgelopen) vrijdag door het kabinet een formaliteit was. Ook de VVD heeft belangstelling getoond voor Hilversum. Na afloop van de ministerraad werd geen nieuws over Heerma gemeld.

Tijdens het verschijnen van deze berichten lag de gewezen CDA-leider in het ziekenhuis, waar een tumor aan zijn longen werd geconstateerd.

Inmiddels is hij weer thuis. Hij zal chemotherapie ondergaan en verwacht er over een half jaar weer bovenop te zijn.

Heerma is eerder wethouder geweest in Amsterdam en staatssecretaris van Volkshuisvesting. Na het grote verlies van het CDA bij de verkiezingen in 1994 en het daaropvolgende vertrek van Elco Brinkman werd hij fractievoorzitter. In maart van dit jaar moest hij plaats maken voor Jaap de Hoop Scheffer, onder andere omdat hij onvoldoende 'overkwam' in de media.

Heerma geldt als een 'bestuurlijk zwaargewicht' en zowel binnen het kabinet als binnen het CDA werd er bij zijn vertrek uit Den Haag vanuit gegaan dat voor hem snel een passende functie zou worden gevonden.

Zelf wilde de Fries liefst commissaris van de koningin in Friesland worden, maar die provincie is momenteel stevig in handen van de VVD, terwijl het CDA al ruim genoeg bedeeld is.