Hartverwarmende Hollandse rock'n'roll

Concert: Hallo Venray. Gehoord: 8/11 Dingus, Venray. Herhaling: 14/11 De Hoogte, Enkhuizen, 21/11 Boerderij, Zoetermeer, 22/11 Bibelot, Dordrecht, 23/11 K77, Woerden, 27/11 Patronaat, Haarlem, 29/11 Nighttown, Rotterdam, 17/12 Paradiso, Amsterdam.

'We kunnen maar beter op het podium blijven staan', zei zanger Henk Koorn na vijf toegiften. Het publiek bleef vragen om meer en de band had er zin in, dus waarom zouden ze het onzinnige ritueel herhalen om telkens van het podium te gaan om onder luid applaus terug te komen? Pas toen alle verzoeknummers waren afgewerkt, inclusief de ongeschoolde trompetsolo in het hoempanummer Eugene, zette Hallo Venray een punt achter een hartverwarmende avond Hollandse rock'n'roll.

De wederzijdse warmte tussen het publiek in Venray en de Delfts/Haagse rockgroep Hallo Venray werd uit toeval geboren. De naam werd vrij willekeurig gekozen toen radiopresentator Jan Rietman een keer 'Hallo Venray!' riep bij een live-uitzending op locatie. Sindsdien staat de Limburgse gemeente telkens op het tourschema, en verontschuldigde Henk Koorn zich zaterdag in jongerencentrum Dingus voor het feit dat ze zo lang weg waren gebleven.

Hoewel ze in het Engels zingen en Koorn onmiskenbaar is beïnvloed door het jankende timbre en knauwende accent van Neil Young, hield de muziek van Hallo Venray in het achtjarig bestaan altijd een Hollands randje. 'I let myself in with bad influence,' zingt Koorn doodgemoedereerd, terwijl de onwankelbare ritmesectie rockt als een in het polderlandschap verdwaalde Crazy Horse.

Na vijf cd's die nooit boven de indrukwekkende podiumprestaties uit leken te stijgen, doen ze op het pasverschenen Hallo Venray een welgemeende poging om onder de hoede van producer Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) het experiment op te zoeken. Zo klinken zang en gitaar in Love Ya alsof er stof onder de naald zit, en contrasteert het lieve countryliedje Turn On hevig met de ultrakorte punk-uitbarsting What's Coming Up.

Toch blijft Hallo Venray live nog altijd op haar best. Liefst in een klein zaaltje, waar Henk Koorn zijn komisch talent (hij begon ooit als cabaretier) ten volle kan uitbuiten.

'En nu een liedje dat gaat over mezelf','introduceerde hij ten overvloede zijn Song About Myself met de even minimale als briljante tekst 'Song about myself / please dance / lovely melodies / thank you.'

Er werden opvallend veel liedjes meegezongen in Venray. Vooral de nummers van de cd A Million Planes To Fly uit 1993, het jaar waarop de groep op Pinkpop speelde, kregen terecht veel bijval. Hoewel de hitparade altijd buiten Hallo Venray's bereik is gebleven, behoort She's A Pilot tot de Nederlandse rock-klassiekers en mag gitarist Toon Moerland zich zo langzamerhand de Eric Clapton van de lage landen noemen. Met dien verstande dat hij behalve lyrisch en melodieus ook buitengewoon smerig kan spelen.

    • Jan Vollaard