Grootste Nederlandse overname ooit; ING biedt 9 miljard op Belgische bank

AMSTERDAM /BRUSSEL, 12 NOV. Bank en verzekeraar ING wil voor 9 miljard gulden Bank Brussel Lambert (BBL) kopen. Slaagt het gisteravond aangekondigde bod, dan is sprake van de grootste overname in de Nederlandse geschiedenis.

Met BBL, de derde bank van België (13.800 medewerkers), wordt ING (66.000 medewerkers) de grootste bank van de Benelux. ING, dat nu al 13,5 procent van de aandelen van BBL bezit, beklemtoont dat de huidige aandeelhouders nog geen groen licht hebben gegeven.

“We nemen een zeker risico, maar we hebben er alle vertrouwen in”, aldus ING's plaatsvervangend bestuursvoorzitter G. van der Lugt vanochtend. “Het is zeker geen sprong in het duister.”

De raad van bestuur van BBL was vanmorgen bijeen om kennis te nemen van het biedingsbericht van ING. Op 17 november wordt een besluit verwacht.

Cruciaal is de houding van zakenman Albert Frère, de voorzitter van de Groep Brussel Lambert (GBL) die samen met Gemeentekrediet en Royale Belge bijna 37,5 procent van de aandelen controleert. De doorgaans in dit dossier goed ingelichte krant Le Soir schrijft dat de zaak rond lijkt, omdat het zeer onwaarschijnlijk is dat de meest terughoudende aandeelhouders, GBL-Royale Belge/Axa Crédit Communal, een tegenbod doen of afzien van de verkoop van hun aandelen.

De overname van BBL wordt de derde grote acquisitie van ING Groep in vijf maanden. Eerder nam zij de Amerikaanse verzekeraar Equitable of Iowa en effectenbank Furman Selz over, voor respectievelijk 4,3 miljard en 1,2 miljard gulden.

Met de overname van BBL kan ING een tweede, nabijgelegen thuismarkt creëren, waardoor haar positie in Europa sterker wordt. Die versteviging is volgens ING nodig met de komst van de euro en de integratie van de financiële markten. België moet voor de nieuwe combinatie, de twaalfde bank in Europa, de springplank worden naar Frankrijk en de zuidelijker gelegen landen. Het kantorennet van BBL hoeft volgens Van der Lugt niet gesaneerd te worden. “Alleen op langere termijn zullen enkele samenvoegingen buiten de Benelux plaatsvinden.”

Vijf jaar geleden heeft ING ook al een bod gedaan op BBL, maar de aandeelhouders vonden de prijs destijds te laag. Met name de groep rondom de Waalse financier Albert Frère verzette zich toen tegen de Nederlandse overname.

“We hebben met Frère gesproken, maar hij heeft geen uitsluitsel gegeven. Dat zou ik in zijn geval ook niet doen”, aldus Van der Lugt. De overname gaat al door wanneer ING vijftig procent van de aandelen verkrijgt.