Geweld uit Hongkong in de tuinen van Bomarzo

Double Team. Regie: Tsui Hark. Met: Jean-Claude Van Damme, Dennis Rodman, Mickey Rourke, Paul Freeman.

In 20 theaters.

De films van de Belgische vechtmachine Jean-Claude Van Damme hebben zich nooit onderscheiden door hun scenario's, of zelfs maar een minimum aan geloofwaardigheid. Eerder wordt een Van Damme-film door het publiek beoordeeld op intensiteit en inventiviteit van het spektakel, en op de virtuositeit van de fysieke actie. Het kon dan ook niet uitblijven dat de uit Hongkong afkomstige grootmeesters in het martial arts-genre zijn pad zouden gaan kruisen. Kort achter elkaar filmde Van Damme onder regie van John Woo, Ringo Lam en nu Tsui Hark, een veteraan die al zo'n vijftig films regisseerde en produceerde, en van wie ook op het International Filmfestival Rotterdam wel eens iets te zien is.

De westerse ontdekking van Woo, Lam en Tsui, in het kielzog van bewonderaars als Quentin Tarantino, heeft ervoor gezorgd dat ze nu ook Amerikaanse films maken, ook al worden die, zoals Tsui's Double Team, geheel in Europa opgenomen.

Het is een merkwaardige gewaarwording om bij voorbeeld het Romeinse Piazza Navona of de tuinen van Bomarzo als decor te zien van stripachtige geweldsexplosies Hongkong-style.

Dat is dan ook meteen het aardigste wat je kunt zeggen over Double Team, een kinderachtige parade van explosies, schietpartijen en gymnastische toeren, waarin Van Damme wordt bijgestaan door basketbalidool Dennis Rodman, een op z'n oude dag tot schurkenrollen veroordeelde Mickey Rourke en de Amsterdamse kickbokser Rob Diem.

Het verhaaltje, ach, het heeft in de verte iets met terrorisme en spionage te maken, maar er valt vooral geen touw aan vast te knopen.

    • Hans Beerekamp