Exclusieve reportage

“Inmiddels is RTL4 gestart met een nieuwe serie afleveringen van De André van Duin Show”, begint het persbericht dat dezer dagen arriveerde. Dat is dus geen nieuws. Maar de drie pagina's omvattende tekst is dan ook niet bedoeld om een nieuwsbericht door te geven. Een medewerker van de persdienst van RTL4 is, zo blijkt, aanwezig geweest bij de opnamen van één van de reportage-filmpjes die Van Duin in zijn shows verwerkt, en brengt daarvan keuvelend verslag uit.

De bedoeling van dit alles wordt pas duidelijk in de eerste zin van de tweede alinea: “(Naam blad) ging onlangs met André en de cameraploeg op pad om van nabij mee te maken hoe een opname...” Het dagblad of tijdschrift dat van deze tekst gebruik wil maken, behoeft dus in de plaats van (Naam blad) slechts de eigen titel in te vullen om zijn lezers een 'exclusieve reportage' achter de schermen bij André van Duin te kunnen aanbieden.

Tot dusver was het systeem mij alleen bekend van de grote Amerikaanse films. Omdat men van sterren als Tom Cruise of Arnold Schwarzenegger niet kan eisen dat ze elk tv-station ter wereld persoonlijk te woord staan, werd het kant-en-klare interview geïntroduceerd. Op de videoband geeft de ster in kwestie antwoord op vragen, waarvan de tekst is bijgesloten. Bij elk station kan de eigen presentator zich in een hoekje van de studio laten filmen, terwijl hij deze teksten uitspreekt. Vervolgens behoeft men slechts de vragen tussen de antwoorden te monteren om ogenschijnlijk een eigen interview met een Hollywood-coryfee te kunnen uitzenden.

Maar op papier had ik dit procédé, zeker in Nederland, nooit eerder gezien. Wie dus binnenkort ergens leest dat (Naam blad) onlangs met André en de cameraploeg op pad ging, weet nu hoe deze reportage tot stand is gekomen. Het zal mij benieuwen wie het persbericht van RTL4 als eigen kopij gaat afdrukken. Het is verder, voor wie erop wil letten, nog herkenbaar aan het slot: “Een klein kwartier later staat het gezelschap weer buiten op het parkeerterrein en gaat ieder zijns weegs. Het is zaterdagmiddag, half zeven. Het weekend kan beginnen.”

    • Henk van Gelder