Effect Nederland onbekend; Reorganisatie Kodak kost 10.000 banen

NEW YORK, 12 NOV. Het Amerikaanse fotografieconcern Eastman Kodak gaat opnieuw een grootscheepse reorganisatie doorvoeren. De reorganisatie, waarbij wereldwijd 10.000 banen worden opgeheven, zal 1 miljard dollar gaan kosten. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Kodak heeft ook in Nederland vestigingen. Volgens een woordvoerder van Kodak Nederland is nog niet duidelijk in hoeverre de reorganisatie gevolgen heeft voor de Nederlandse activiteiten. Op het hoofdkantoor in Odijk werken 225 mensen en bij de ontwikkelcentrale in Waddinxveen zeventig. Verder is het concern eigenaar van de ontwikkelwinkels One Hour Super.

Dat Kodak zou moeten reorganiseren, was al langer bekend. De omvang van de operatie kwam echter wel als een verrassing. Kodak wil in twee jaar tijd in totaal 1 miljard dollar bezuinigen. Het bedrijf zal onder meer 150 tot 200 miljoen bezuinigen op onderzoek en ontwikkeling en 200 miljoen aan de productiekant van zijn activiteiten. De bezuinigingen moeten voor een deel bereikt worden door een vermindering van het aantal verkopers, het uitbesteden van produktiewerk aan gespecialiseerde toeleveranciers en het afsluiten van joint-ventures en andere samenwerkingsvormen.

Kodak heeft wereldwijd ongeveer honderdduizend mensen in dienst. Daarvan zal tien procent zijn baan verliezen. Het bedrijf is gevestigd in Rochester in het noorden van de staat New York. De verwachting is dat dit gebied het hardst zal worden getroffen door de reorganisatie. De moeilijkheden van Kodak zijn niet uit de lucht komen valllen. Tien jaar geleden al moest het concern zijn toevlucht nemen tot omvangrijke saneringen in het personeelsbestand. Vooral de uitbreiding in niet-gerelateerde activiteiten als geneesmiddelen en schoonheidsproducten, hadden de bedrijfstop afgeleid van de snelgroeiende concurrentie in de fotografie-industrie. Met name het Japanse bedrijf Fuji bleek veel sneller op de markt te reageren dan Kodak.

De noodzaak tot een nieuwe afslankingsronde is een nederlaag voor topman George Fisher. Fisher, die enkele jaren geleden het roer overnam, zou Kodak het digitale tijdperk in leiden. Hij had het vertrouwen van aandeelhouders en werknemers.

Daarvan is niet veel meer over. Afgelopen februari stond het aandeel Kodak nog op 95 dollar, inmiddels is het terug naar 65. Na de aankondiging van gisteren vrezen Kodak-werknemers opnieuw voor hun baan. Fisher, die succesvolle jaren bij Motorola achter de rug had, heeft het roer bij Kodak blijkbaar niet snel genoeg kunnen omgooien. Dit jaar verwacht de onderneming 400 miljoen verlies op zijn digitale activiteiten. Het concern heeft naar eigen zeggen veel nadeel van de gestegen dollar.