Beleggers matig positief over bod ING

AMSTERDAM/BRUSSEL, 12 NOV. Beleggers reageerden vanochtend gematigd positief op het aangekondigde ING-bod op Bank Brussel Lambert. De beurskoers van de aandelen ING won veertig cent en steeg naar 82,20 gulden.

De overnamesom wordt op 300 miljoen gulden na in aandelen ING betaald. Voor elk aandeel BBL betaalt ING zes eigen aandelen, één warrant (een extra kooprecht op een ING-aandeel) en 300 Belgische frank contant. Tegen de beurskoers van vanmorgen betekent dit een premie van 5,5 procent op de aandelenprijs van BBL. “Dat lijkt niet veel, maar mede door de geruchten over deze acquisitie is de koers van BBL de laatste maanden flink gestegen. In feite is het een premie van zeker 10 procent en één ding is zeker. Er gaat geen centime bij”, zo stelt plaatsvervangend ING-voorzitter Van der Lugt.

ING maakte gisteren vervroegd zijn resultaten over de eerste negen maanden van dit jaar bekend. De bankverzekeraar heeft in die periode de nettowinst met 26,8 procent zien stijgen tot 2.963 miljoen gulden. Het resultaat voor belastingen van de verzekeringsactiviteiten steeg met 20,4 procent tot 2.071 miljoen gulden. Het resultaat voor belastingen van de bancaire activiteiten ging met 34,6 procent omhoog naar 2.183 miljoen gulden.

Hoewel ING geen uitsplitsing gaf van de resultaten in het derde kwartaal, geven de cijfers aan dat de winstgroei voor de groep in het derde kwartaal wat afnam. De verzekeringsactiteiten voerden de winstgroei op, terwijl de bankactiviteiten de winstgroei zagen teruglopen.

ING zette in de eerste negen maanden 605 miljoen gulden opzij in de post 'waardeverandering vorderingen bankbedrijf' en 140 miljoen gulden voor algemene bankrisico's. Gezamenlijk werd zo 745 miljoen gulden opzij gezet voor mogelijke stroppen, tegen 850 miljoen vorig jaar.

Over de eerste negen maanden steeg de winst per aandeel met 18,9 procent ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar. ING maakte bekend dat over de eerste drie kwartalen voorzieningen zijn getroffen van 477 miljoen gulden voor “toekomstige kosten”. De raad van bestuur gaat uit van een stijging van de winst per aandeel van 13 tot 15 procent over geheel 1997.

In de reactie van de Belgische kranten op het overnamebod klinken gevoelens van spijt dat BBL niet Belgisch blijft. “Nederlandse aanval op Belgische BBL”, kopt het populaire blad Het Laatste Nieuws. De Financieel Ekonomische Tijd spreekt van de uitverkoop van België, terwijl le Soir schrijft dat “de Hollandse leeuw, het logo van ING, eindelijk zijn Belgische prooi heeft.”