Apothekers overvallen door extra bezuiniging

De apothekersorganisatie KNMP is overvallen door de extra bezuiniging op de apothekerstarieven. Minister Borst (Volksgezondheid) maakte maandag bekend dat zij vijftig miljoen gulden bovenop de al eerder aangekondigde honderd miljoen gulden wil weghalen bij de apothekers.

De KNMP was niet op de hoogte van dit voornemen. Vandaag beraadde het hoofdbestuur van de organisatie zich op nader te nemen stappen. Borst wil de vijftig miljoen gulden gebruiken voor het wegwerken van de wachtlijsten in de gezondheidszorg. Borst had voor de zomer met de KNMP afspraken gemaakt over verlaging van het tarief van de apothekers. De minister wil een deel van de driehonderd miljoen gulden die apothekers jaarlijks krijgen aan bonussen en kortingen van de groothandel met de maatregel terughalen. De KNMP is hier uiteindelijk mee akkoord gegaan. Via een mogelijke verhoging van de vergoeding die apothekers krijgen per receptregel, hoopt de KNMP de pijn te verzachten.