Zwitserse firma dupeert 80 beleggers

UTRECHT, 11 NOV. Ten minste tachtig beleggers zijn opgelicht door een Zwitserse beleggingsfirma die voorheen in Utrecht was gevestigd. De spaarders, vooral uit Limburg, hadden in totaal zeven miljoen gulden uitstaan bij het bedrijf. Onderzoek van de Economische Controledienst heeft uitgewezen dat de firma de ingelegde bedragen echter nooit heeft belegd.

Dat heeft de persofficier van het parket Utrecht, mr. B. Steensma, meegedeeld. De ECD heeft gisteren een tussenpersoon aangehouden op verdenking van oplichting en verduistering. Steensma sluit niet uit dat meer arrestaties volgen. Tijdens het onderzoek zijn huiszoekingen verricht in Kerkrade en Valkenswaard. Ook heeft de politie in samenwerking met Duitse collega's invallen gedaan in twee woningen in Koblenz.

De beleggers, die via mond-tot-mondreclame en op voorlichtingsbijeenkomsten werden geronseld, hadden op Duitse en Zwitserse bankrekeningen bedragen gestort die uiteenliepen van twee- tot 750 duizend gulden. De gewraakte firma spiegelde de gedupeerden voor dat zij binnen drie maanden minimaal 15 procent rendement konden verwachten.

Aanvankelijk kregen de beleggers na korte tijd 'gerealiseerd rendement' uitbetaald. Daardoor groeide hun vertrouwen in de beleggingsfirma en haalden zij buren en vrienden over in de firma te stappen. Uit het (nog lopende) onderzoek is gebleken dat de fraudeurs de overgemaakte bedragen financierden met het door andere beleggers gestorte geld.

De ECD begon haar onderzoek na aangiftes van gedupeerden op verzoek van De Nederlandsche Bank en de Stichting Toezicht Effectenverkeer. Al snel bleek dat de onderneming de vereiste vergunningen niet bezat. De Zwitserse autoriteiten hebben beslag gelegd op de bankrekening van de firma. (ANP)