Zwakke dollar zet rustige beurs op licht verlies

AMSTERDAM, 11 NOV. Een lager slot op Wall Street en een lagere dollarkoers hadden vanmorgen een licht negatieve invloed op de aandelenkoersen op het Damrak. Op een rustige beurs steeg KLM het sterkst. DSM profiteerde van de verkoop van dochter Curver.

AMSTERDAM De AEX-index volgde goeddeels het koersverloop van de dollar, die aan het begin van de ochtend was weggezakt tot onder de 1,92 gulden, tegen een slot van 1,9320 gulden. Tegen het middaguur was de dollar wat hersteld op 1,9250 gulden.

De AEX bracht in het kielzog een aanvankelijk verlies van 8 punten terug tot 1,13punten rond het middaguur, op een stand van 855,91 punten.

Veel handel was er niet aan het Damrak. KLM was de sterkste stijger met een koerswinst van 2,10 gulden op 72 gulden. Enkele bedrijven brachten hun derde-kwartaalcijfers naar buiten. Hunter Douglas heeft zijn winst over de eerste negen maanden met 21,4 procent vergroot tot 124 miljoen gulden. Toch ging de koers 2,80 gulden omlaag tot 80 gulden. Besi meldde over de eerste negen maanden een forse winstdaling. Het aandeel daalde zeven dubbeltjes tot 28,30 gulden na gisteren al 2,40 gulden te hebben verloren.

Beleggers beloonden de verkoop van Curver door DSM met negen dubbeltjes winst op 175,70 gulden. Philips raakte 2,40 gulden kwijt op 146,90 gulden. Daarentegen won dochter Polygram 3,40 gulden op 108,50 gulden. De obligatiemarkt was, met een rente van 5,60 procent voor de tienjarige staatslening, vrijwel onveranderd.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft maandag een weinig spectaculaire dag afgesloten met beperkt verlies. Het Dow Jones-gemiddelde eindigde uiteindelijk 28,73 punten lager op 7552,59. Handelaren beschouwden het verlies nog altijd als een uitvloeisel van de onrust die vorige maand op de aandelenmarkten wereldwijd de kop op stak.

TOKIO De beurs van Tokio was positief gestemd. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen steeg met 170,03 punten (1,1 procent) tot 15.876,32. Daarmee is de grote daling van de twee beursdagen ervoor (in totaal 837 punten) nog lang niet goedgemaakt.