Youp van 't Hek

In de column van Youp van't Hek 'De familie Gümüs' (NRC Handelsblad, 11 oktober) stond het volgende citaat: “Wel las ik dat u honderdduizend gulden rijker bent geworden door een schenking van de stille weldoener Abraham van Leeuwen, bijgenaamd Prince de Lignac.

Kende u hem al? Hij weet alles van de illegaliteit. Hij woont in Zuid-Frankrijk op een schip van honderd miljoen en heeft veertig Thaise matroosjes van gemiddeld zestien in dienst. Hij betaalt de jongens drie gulden elf per uur en voor dat bedrag moeten ze hem ook nog bij toerbeurt een keer per week wakker pijpen. Hij heeft in de loop der jaren met deze kinderarbeid een paar miljoen overgehouden en deze ton was ook een kleine moeite.''

Deze publicatie is een voor Nederland uniek voorbeeld van karaktermoord en omdat het ook volledig in strijd is met de waarheid, is het een smaadschrift waarvan persvakmensen zich zullen verwonderen dat het is afgedrukt in een dagblad dat zich 'Het voornaamste dagblad van Nederland' mocht noemen in de tijd dat ik journalist was van een zusterblad van hetzelfde concern.

De feiten, zoals ik die met arbeidscontracten en getuigenverklaringen kan bewijzen zijn: Ik heb 16 Britse officieren en zeelieden in dienst, waarvan de jongste 24 jaar oud is en 37.800 dollar per jaar verdient.

Daarnaast heb ik twee Thaise koks in dienst, respectievelijk 25 en 26 jaar oud, vroeger chefkoks van de 2 restaurants van het Oriental Hotel in Bangkok, salaris 30.000 dollar, een Maitre d' van 26 jaar, eveneens uit het Oriental Hotel en een bartender van 25 jaar, eveneens van hetzelfde hotel. Hun salarissen zijn 24.000 dollar; een steward van 21 jaar, oud-student van het Stanford College in Kuala Lumpur met een salaris van 22.000 dollar en 3 Japanse stewards van 22 en 24 jaar met een salaris van 20.100 dollar. Alle salarissen met kost en inwoning, uniformkleding en 2 retourtickets van en naar hun woonplaatsen voor hun tien weken vakantie per jaar.

Alle personeelsleden hebben een contract waarin is bepaald dat zij volledig zijn verzekerd tegen financiële gevolgen van ziekte en ongevallen.

Deze contracten worden overgelegd aan de ambassades van hun land bij het aanvragen van visa.

    • Abraham van Leeuwen