Worldcom koopt MCI voor 37 miljard

NEW YORK, 11 NOV. Telecommunicatiebedrijf Worldcom zal concurrent MCI overnemen voor 37 miljard dollar in aandelen. Dat hebben de bedrijven gisteren bekendgemaakt.

Het is de grootste bedrijfsovername aller tijden. Worldcom biedt 51 dollar voor elk aandeel MCI. Voorzitter van de raad van commissarissen wordt Bert Roberts, de huidige topman van MCI. President-directeur wordt Bernard Ebbers, de topman van Worldcom. Het nieuwe bedrijf moet MCI Worldcom gaan heten.

Worldcom wint daarmee de strijd om MCI van British Telecommunications (BT), dat een jaar geleden een overname-overeenkomst met MCI sloot. Niet alleen Worldcom en BT maar ook GTE was een gegadigde. Twee weken geleden bracht GTE een bod uit op MCI van 28 miljard dollar in contanten. BT had echter al een belang van 20 procent in MCI en een verregaande samenwerkingsovereenkomst alvorens het tot een overnamebod op het hele bedrijf kwam. BT verkoopt zijn belang van twintig procent nu voor 7 miljard dollar en krijgt een vergoeding van 465 miljoen dollar voor het verbreken van de overeenkomst. Het bedrijf verdient daarmee bijna 3,5 miljard dollar op zijn oorspronkelijke investering.

“Als je je in een communicatierevolutie bevindt, verlopen dingen niet altijd ordelijk”, aldus MCI-topman Roberts gisteren bij de aankondiging. Roberts prees de samenwerking met BT en deelde mee dat de samenwerking met BT binnen Concert ook niet wordt beeindigd.

In antwoord op vragen deelden de twee toekomstige topmensen mee dat de hogere prijs voor MCI geheel wordt goedgemaakt door de besparingen die een samengaan oplevert. Toen Worldcom op 1 oktober zijn eerste bod bekendmaakte was de hoogte van de besparingen een schatting. Nu de twee bedrijven om de tafel waren gaan zitten zagen ze veel meer mogelijkheden, zodat de besparingen voor de komende vijf jaar werden geraamd op 20 miljard dollar in plaats van de eerder genoemde 15 miljard. “De hoteltarieven in Jackson, Mississippi zijn ook lager dan in Londen”, zei Roberts gekscherend.

MCI Worldcom zal, als de overheden in Washington en Brussel de combinatie goedkeuren, de tweede grootste internationale telefoonmaatschappij worden en de grootste diensteverlener voor de toegang tot het Internet. Het bedrijf verwacht na de voltooiing van de overname een jaaromzet van meer dan 30 miljard dollar en wordt daarmee in de VS de grootste na AT&T. Het zal ook een van de weinige maatschappijen zijn die plaatselijk èn lange-afstandstelefoonverkeer kan verzorgen. In de VS zijn die twee markten in de praktijk nog gescheiden.

Bernard Ebbers verwacht dat de overname halverwege 1998 kan worden voltooid. Dat lijkt optimistisch omdat vooral antitrust-autoriteiten van het departement van Justitie vaak de tijd nemen om een overname of fusie goed te keuren. De overname van Nynex door Bell Atlantic kon bijvoorbeeld pas na zestien maanden doorgang vinden. Ebbers: “Maar dat waren twee monopolisten, wij zijn concurrenten.”

Een derde branchegenoot van BT en MCI is het Spaanse Telefónica met wie de twee bedrijven al een overeenkomst hadden. De samenwerking met Telefónica zal opnieuw worden geregeld.

De prijs van 51 dollar per aandeel die Worldcom nu neertelt voor MCI ligt ver boven het oorspronkelijke bod van 41,50 dollar. Toen GTE zondag lucht kreeg van het hogere bod van Worldcom overwoog het zelf ook hoger te gaan maar het bleek zich niet meer te kunnen veroorloven dan 45.

    • Lucas Ligtenberg