'Wij houden allemaal van Saddam!'

BAGDAD, 11 NOV. Beladen met kussens en dekens zijn honderden Iraakse gezinnen gisteren het presidentiële paleizencomplex in Bagdad binnengetrokken met de belofte er als menselijk schild te dienen in het geval van een Amerikaanse aanval in de huidige crisis rond de wapeninspecties van de Verenigde Naties. Kleine kinderen droegen portretten van president Saddam Hussein mee, sommige moeders hun zuigelingen.

Voor het merendeel was het een soort sprookje om het presidentiële complex te betreden dat zich over een gebied van enkele kilometers aan de oevers van de Tigris uitstrekt. Bij de poort stonden maar enkele bewakers; binnen waren weinig gewapende mannen te zien.

Het officiële persbureau INA had vantevoren aangekondigd dat families als menselijk schild wilden dienen in de “paleizen van het volk” “om elke Amerikaanse agressie tegen deze symbolen van de natie teniet te doen”. Volgens INA wilden zij “zich opofferen voor de trots en de waardigheid van Irak en zijn leider, president Saddam Hussein”.

“Met ons bloed en onze ziel zullen we u, Saddam, verdedigen”, scandeerden de gezinnen terwijl ze het complex binnenwandelden. “Clinton, Clinton, hoor ons refrein! Wij houden allemaal van Saddam!”, zongen de aanwezigen.

Hoge functionarissen ontvingen hen. “Deze gezinnen hebben zich vrijwillig aangemeld om in de presidentiële paleizen te blijven voor het geval ze door de vijand worden aangevallen”, zei een van hen. Een ander voegde eraan toe dat zij verscheidene dagen zouden blijven.

De menigte en begeleidende verslaggevers werden een hoge hal binnengeleid met een marmeren vloer, bronzen standbeelden en verzen uit de Koran op het plafond. “Dit is de hal van het volk”, zei een functionaris. “Weg, weg met Amerika!”, riep de menigte.

De gezinnen kregen lunchpakketten met kip en schaap, en begonnen meteen meubels te verplaatsen en de tapijten op de vloer weg te halen en zich met hun matrassen te installeren. “Ik en mijn vier kinderen zijn bereid om te sterven voor Saddam Hussein”, zei Ahmad al-Husseini. Ook Zeid Ibrahim al-Wan stond klaar om zijn vrouw en zes kinderen naar elke plaats te brengen die volgens de regering op de nominatie stond door de VS te worden aangevallen.

Elders in Bagdad meldden honderden jonge Irakezen zich aan voor de Fedayeen van Saddam, een paramilitaire eenheid onder Saddams oudste zoon Uday. Een jonge Irakees sneed zich in aanwezigheid van de pers in de arm om zijn formulier met bloed te kunnen ondertekenen. Zo “druk ik mijn liefde voor Saddam Hussein uit”, verklaarde hij. (Reuters, AFP)