VS: Tokio moet meer dereguleren

WASHINGTON, 11 NOV. Japan doet in de ogen van de Verenigde Staten nog altijd te weinig om zijn markt verder open te zetten. De afgelopen drie jaar is er wel wat vooruitgang geweest, maar een verdere liberalisering is noodzakelijk. Washington heeft vier sectoren op het oog waarop Japan de nadruk moet leggen. Charlene Barshefsky, de speciale handelsgezant van de VS, liet weten dat met de vier sectoren in de hand nauwgezet kan worden bekeken of Japan de toezeggingen nakomt die het in juni tijdens de topconferentie van de zeven grootste industrielanden (G-7) deed.

De VS hebben Japan tevens gesuggereerd om een overheidsinstantie in het leven te roepen die de nodige maatregelen moet nemen. De sectoren die de VS van belang achten, zijn financiële dienstverlening, woningbouw, de medische sector (apparatuur en farmacie) en telecommunicatie.

De afgelopen maand hebben deskundigen al uitgebreid met elkaar overlegd. Later deze maand wordt verder gepraat, ook op hoger niveau. (AP)