Volendam

Om weer eens goed te merken hoe supporters reageren op het wedstrijdverloop ben ik zondagmiddag bij Volendam-Feyenoord niet op de perstribune gaan zitten, maar elders, midden tussen de wijdbroeken in. Er viel in letterlijke zin geen wijdbroek te bekennen, maar het waren wel degelijk pure Volendammers die zich roerden.

Harde stemmen, ruige koppen. Wat er aan geluid uit die kelen kwam, moet gevormd zijn door de klimatologische omstandigheden die er rond en op het IJsselmeer heersen. Tegen een bulderende zuidwester heeft fluisteren geen zin. Voor mij zat een man, die driekwart van de wedstrijd gemist moet hebben aangezien hij voortdurend in gesprek was met zijn rechterbuurman. Daarbij hield de spreker het hoofd afgewend, zodat hij menige doelrijpe kans heeft gemist. Dat weerhield hem niet om menigmaal een diep, gorgelend geluid uit zijn keel te doen opstijgen, waaruit zijn lust tot aanmoedigen sprak, al kon ik niet alle klanken in hoog-Nederlands vertalen.

Men zegt dat de gemiddelde Volendam-supporter geen makkelijk heerschap is en dat geloof ik graag. Faalt de club van Dick de Boer en voorzitter Westendorp, dan wordt het elftal hardvochtig gestraft, want dan blijven de aanhangers weg. Wat doet een volbloed supporter dan? Een middagslaapje, een bezoek aan voetbal elders? Of thuis operaplaten draaien, klaverjassen of de schuur opruimen? Stel nu, dat niet Feyenoord met de kersverse Beenhakker op bezoek was gekomen, maar MVV of RKC: zouden er meer dan drieduizend toeschouwers zijn gekomen? Nu haalde men het dubbele, terwijl vroeger - toen de supporterseisen niet zo hoog werden opgeschroefd - in de tijd van de Mührens en Dick Tol toch wel tienduizend kijkers een duel tegen Feyenoord tot het hunne zouden hebben gemaakt.

Maar Volendammers stellen hoge eisen en zijn, in principe, alleen geïnteresseerd in kwaliteit met een grote K. Zij zijn ook allesbehalve eenzijdig. BZN en sinds kort Jantje Smit zijn eveneens trekpleisters en veroorzakers van luisterdichtheid. Ik weet niet of het wel eens wetenschappelijk is onderzocht, maar volgens mij ligt het IQ in palingdorp aan de hoge kant. Energieke, eigenzinnige mensen met een scherp oog voor talent. Maar zeer kritisch ingesteld. Middelmaat wordt niet gewaardeerd, alleen uitblinkers zijn welkom. Daardoor is het uitzonderlijk moeilijk voor Volendam om zich in de eredivisie te handhaven. Ook vroeger voer de 'heen en weer' richting lagere divisie en terug. Maar sinds het geld een overheersende rol is gaan spelen mag men eigenlijk niet verwachten dat 'het andere oranje' zich in de hoogste groepering handhaaft. Zondag was een vreemdeling de 'man of the match': Marco Gentile, in de verte familie van een beroemde vroegere Italiaanse voetballer, afkomstig uit Den Haag en recentelijk spelend voor MVV. Hij ontpopte zich tot de dirigent van de defensie. Ik neem aan dat hij is gekocht met het geld dat vrijkwam door de verkoop van Robert Molenaar en keeper Zoetebier naar Engeland. Momenteel lijkt er nauwelijks meer iemand verkoopbaar. Volendammers staan bekend om hun nuchterheid. Het zijn geen dagdromers en hun coach Dick de Boer is dat al helemaal niet. Bij een ploeg die onderaan bungelt pleegt de coach op een schopstoel te zitten, maar De Boer lijkt zich niet bedreigd te voelen. Hij heeft een tamelijk veilige baan in het onderwijs opgegeven en verwisseld voor het zeer onzekere vak van voetbaltrainer. Destijds was hij een aanvallend ingestelde rechtsachter. Een nuchtere doorzetter. Hij zou ook die eigenschappen dringend nodig hebben om Volendam in de eredivisie te houden. Mocht Feyenoord hem Cruz offreren, dan zal hij, hoop ik, weigeren. Die Argentijn schijnt tien miljoen te hebben gekost, maar nog geen ton waard te zijn. Indien men in Rotterdam Arie Haan iets mag verwijten, dan zijn het dit soort aankopen. Clubs melden een aankoop altijd als een 'versterking', hoewel ze soms zouden moeten erkennen, dat het om een verzwakking ging.

    • Herman Kuiphof