SFOR-actie tegen politie van Serviërs

SARAJEVO, 11 NOV. Honderden militairen van de NAVO-vredesmacht in Bosnië, SFOR, hebben gisteren in Doboj in de Servische Republiek een kazerne van KaradziEÉc-gezinde politie bezet en ontmanteld.

De soldaten van de Noords-Poolse brigade van SFOR bezetten de kazerne en ontwapenden 105 agenten van een speciale politiemacht. Wapens, voertuigen, radio-apparatuur en documenten werden in beslag genomen. De Servische politiemannen boden geen verzet.

SFOR greep in omdat de speciale politie-eenheid in Doboj geen uitleg had gegeven van een actie in september. Toen had de eenheid in Doboj - zonder de vereiste toestemming van SFOR - vijf lijfwachten geleverd voor Momcilo Krajišnik, de leider van de 'hardliners' onder de Bosnische Serviërs en vriend en medestander van de wegens oorlogsmisdaden gezochte Radovan KaradziEÉc. Krajišnik kwam in september naar Banja Luka om er de president van de Servische Republiek, Biljana PlavšiEÉc, aanvoerster van de gematigden onder de Bosnische Serviërs, uit te dagen. Die actie leidde uiteindelijk tot een vernedering voor Krajišnik, die door aanhangers van PlavšiEÉc in een hotel werd opgesloten en die zich uiteindelijk onder bescherming van de gehate SFOR in veiligheid moest laten brengen.

SFOR heeft de politie-eenheid in Doboj sinds september om uitleg gevraagd over de niet toegestane verplaatsing van de vijf agenten en de rol die ze in Banja Luka speelden. Omdat die uitleg uitbleef werd uiteindelijk tot de actie van gisteren besloten. De politie-eenheid in Doboj is ontmanteld en de agenten zijn ontslagen. Ze kunnen zich - als ze willen - na het ondergaan van een aantal tests door internationale politie-waarnemers aansluiten bij de onder toezicht van de VN-politie opererende politiemacht in de Servische Republiek in Bosnië. (Reuter)