Rechter verbiedt stakingsactie bij DE

ROTTERDAM, 11 NOV. Het distributiepersoneel van Douwe Egberts is vandaag weer aan het werk gegaan. President mr. P. van Broekhoven van de rechtbank van Utrecht verbood gisteren in kort geding hun staking

Het vervoerspersoneel van Douwe Egberts ging vrijdag spontaan in staking. De chauffeurs vrezen dat de directie hun werk gaat uitbesteden en dat hun arbeidsvoorwaarden dan verslechteren. Ze eisen dat als er al sprake kan zijn van uitbesteden, het bestaande personeel er niet op achteruit gaat. De vakbonden namen de staking over nadat overleg met de directie op vrijdagmiddag niets opleverde.

De directie stelt dat er nog niets besloten is en zij daarom ook niets kan garanderen. Wel studeert DE op de mogelijkheid van uitbesteding, maar de uitkomst van die studie is pas volgend jaar april beschikbaar. De rechter, die binnen tien minuten uitspraak deed, vond de staking voorbarig. Met die zienswijze gaf hij de directie van de koffiebrander, die het kort geding tegen de industriebonden van FNV en CNV had aangespannen, gelijk.

De studie is al afgelopen april in gang gezet. De directie meent dat een vol jaar studeren de zorgvuldigheid dient.

De Industriebond FNV is verbaasd over het stakingsverbod en ook over de korte tijd die de rechter nodig had om tot zijn uitspraak te komen.

Advocaat W. van Veen van de vakbonden gaat spoed-appèl aanvragen bij het gerechtshof van Amsterdam. Het duurt naar verwachting enkele maanden voor dat college vonnist. In de tussentijd zullen de bonden het vonnis accepteren. Als ze dat niet doen, hangt hun een dwangsom van een miljoen gulden per dag boven het hoofd.