Rechtbank wil nader onderzoek in zaak-Picornie

HAARLEM, 11 NOV. De rechtbank in Haarlem wil een duidelijker beeld van de oorzaak die heeft geleid tot de dood van Ajax-fan Carlo Picornie. Daarom is gisteren de strafzaak tegen een Feyenoord-supporter aangehouden tot 3 februari 1998. Dan zullen twee medische deskundigen nader worden gehoord over de gewelddadige dood van Picornie op 23 maart van dit jaar in een weiland bij Beverwijk.

De 23-jarige Franky L. uit Gennep, als supporter trots op zijn bijnaam de “hammerman”, wordt door het openbaar ministerie beschuldigd van doodslag. Hij zou Picornie enkele malen met een klauwhamer op het hoofd hebben geslagen. Andere supporters hebben hem iets dergelijks zelf horen roepen, maar volgens L. was dat alleen “om indruk op die gasten te maken”. Het verzoek van L.'s raadsman A. van der Biezen om zijn cliënt onmiddellijk in vrijheid te stellen, werd door de rechtbank afgewezen. Deze beslissing veroorzaakte onder de vele aanwezige Molukse familieleden emotionele taferelen. L. zit sinds half april in voorarrest.

De rechtbank blijkt met vragen te worstelen over de preciese toedracht van Picornies overlijden. Volgens het sectierapport is hij op zijn hoofd geslagen en drie keer in zijn rug gestoken met een scherp voorwerp. Een van die steken doorboorde vitale organen. Een door de verdediging geraadpleegde neurologisch specialist van de VU in Amsterdam verwerpt de mogelijkheid dat de voorman van de Ajax-supporters als gevolg van hersenletsel zou zijn overleden.

L. geeft toe dat hij de bewuste zondagmiddag tegen één uur met een hamer het terrein van de veldslag is opgelopen, maar ontkent in de buurt van het slachtoffer te zijn geweest. “Ik schrok zó van wat ik zag, dat ik de hamer direct heb weggegooid”, zei hij gisteren. Zijn verklaringen zijn volgens de rechtbank nogal tegenstrijdig, maar op het stuk gereedschap waarin de naam van L's vader staat gegraveerd, werden wel bloedsporen van Picornie aangetroffen. De raadsman wees er de rechtbank op dat de verklaringen van diverse getuigen over het aandeel van zijn cliënt in de vechtpartij, elkaar tegenspreken.

Tijdens de zitting kwam vast te staan dat er nogal slordig met dit belangrijke bewijsmateriaal is omgesprongen: de hamer lag twee dagen in een ME-busje en werd later bij ander materiaal in een kist gegooid.

De rechtbank besteedde gisteren opnieuw enkele uren aan bestudering van de video-opname die op 23 maart werd gemaakt met een langs de weg staande camera van Rijkswaterstaat. Die band met de laatste minuten van de veldslag, werd nog dezelfde middag opgehaald, maar het heeft zeven maanden geduurd voor justitie ontdekte dat het materiaal op een speciale recorder diende te worden afgedraaid. Tot die tijd werden de beelden overheerst door ruis en strepen.

De nu beschikbare 'heldere' beelden worden nader bestudeerd door het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk. Drie 'hooligans' die zich met Picornie bemoeiden in diens laatste ogenblikken, zijn nog altijd niet geïdentificeerd. De rechtbank achtte een nadere analyse door een gespecialiseerd laboratorium in de Verenigde Staten overbodig en wees het desbetreffend verzoek van de verdediging af.