'President Liberia gaat in de fout'

MONROVIA, 11 NOV. De commandant van de West-Afrikaanse vredesmacht in Liberia (ECOMOG) heeft het jongste besluit van president Charles Taylor om aan de grens met Sierra Leone gewapende eenheden samen te trekken krachtig veroordeeld. Generaal Victor Malu, een Nigeriaan, noemde de beslissing een schending van de regionale akkoorden die een einde maakten aan zeven jaar burgeroorlog in Liberia.

Charles Taylor, een voormalige krijgsheer, won de presidentsverkiezingen van 19 juli. De president zei gisteren dat hij wil voorkomen dat de onrust in Sierra Leone, waar het verkozen staatshoofd in mei werd verdreven door militairen, overslaat naar Liberia.

Sinds het einde van de burgeroorlog beschikt Liberia nog niet over geregelde strijdkrachten. Dit betekent dat degenen die naar het grensgebied worden gestuurd geen formele militaire training hebben en hun wapens niet betrekken uit officiële arsenalen. Generaal Malu zei niet te weten waar de wapens van de te formeren 'grenswachten' vandaan komen. Waarnemers houden het erop dat Taylor zijn ontbonden militie herbewapent en inzet aan de grens. (AP, Reuters)