Politie rolt met 18 arrestaties harde kern Ajax-fans op

AMSTERDAM, 11 NOV. Een speciaal team van de Amsterdamse politie heeft gisteren achttien Ajax-supporters gearresteerd. Met deze actie denkt de politie de gehele harde kern van Ajax-fans te hebben opgepakt. In totaal heeft de politie de afgelopen twee maanden 64 supporters aangehouden.

De verdachten wordt deelname aan een criminele organisatie (artikel 140) en openlijke geweldpleging (artikel 141) ten laste gelegd. Het grote politie-onderzoek is ingesteld naar aanleiding van de gewelddadigheden van supporters van Ajax en Feyenoord bij de A10 en later bij Beverwijk, waarbij Ajax-supporter Carlo Picornie om het leven kwam. Het onderzoek richtte zich niet op de gebeurtenissen in Beverwijk maar op eerdere incidenten.

De clubkaart, die de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond heeft ingevoerd om het voetbalvandalisme tegen te gaan, vertoont volgens de politie hiaten. De Ajax-supporters wisten in veel gevallen illegaal aan kaartjes te komen, vaak in een vak van de tegenpartij. Het rechercheteam trof bij huiszoekingen zestig clubkaarten aan die op twee namen geregistreerd stonden, de naam van een verdachte en de naam van een familielid of kennis. Eén persoon bleek bij meerdere voetbalclubs een clubkaart te hebben.

Volgens de politie is het nog te gemakkelijk om aan kaartjes te komen zonder een clubkaart. Opgelegde stadionverboden hebben daarom in de praktijk niet of nauwelijks zin, aldus de politie. Van een voetbalvandaal die een stadionverbod heeft opgelegd gekregen, wordt de clubkaart niet vervallen verklaard.

De harde kern van Ajax-supporters bestaat volgens de politie uit vele subgroepen. De fans komen niet alleen uit Amsterdam. De politie verrichtte ook arrestaties in Utrecht, Enschede, Sliedrecht, Leiderdorp, Zaanstad, Grootebroek, Ens en Hattumer Broek.

Met een uitgebreid 'communicatie-onderzoek', waarbij telefoons werden afgeluisterd, heeft de politie in kaart gebracht hoe de supporters met elkaar in contact stonden. Dit is volgens de politie van belang om te kunnen bewijzen dat het om één organisatie ging. Tussen de 'oude' harde kern en een clubje 'aanstormende' jongeren bestond onderlinge rivaliteit, aldus de politie.