Patrick Rambaud wint de Prix Goncourt

PARIJS, 11 NOV. De Prix Goncourt, de meest prestigieuze prijs voor literatuur in Frankrijk, is maandag toegekend aan Patrick Rambaud voor zijn roman La Bataille (De Slag). De schrijver Pascal Bruckner krijgt de Prix Renaudot voor zijn boek Les Voleurs de Beauté (De dieven van schoonheid).

De 51-jarige Rambaud heeft al circa dertig boeken op zijn naam staan, zowel romans als satires. Voor La Bataille ontving hij eerder de Grote Prijs van de Académie Française.

Volgens traditie maakten de tien juryleden van de Prix Goncourt hun besluit bekend tijdens een lunch in het Parijse restaurant Drouant. De prijs, die in 1903 is ingesteld, bedraagt nog geen twintig gulden, maar de winnaar is verzekerd van hoge boekverkopen.

De 48-jarige romanschrijver en filosoof Bruckner is de winnaar van de Prix Renaudot, die altijd op dezelfde dag als de Goncourt wordt uitgereikt. Met zijn publicatie La tentation de l'innocence (De verleiding van de onschuld) won hij in 1995 de Prix Médécis voor essays.

Bruckner is vooral bekend door zijn roman Lune de Fiel, dat door de Pools-Amerikaanse regisseur Roman Polanski is verfilmd als Bitter Moon. (AFP/ANP)