Ook noodpakket in Brazilië; Moskou vreest overslaan van crisis in Azië

MOSKOU / BRASILIA, 11 NOV. De Russische centrale bank heeft gisteren de rente verhoogd om de roebel te steunen en de economie te beschermen tegen overslaan van de Aziatische crisis. Om de laatste reden kondigde de Braziliaanse regering gisteren vergaande bezuinigingen aan.

De Russische bankpresident Sergej Doebinin maakte gisteren een verhoging van het belangrijkste rentetarief bekend van 21 naar 28 procent. Doebinin liet verder weten dat de minimumreserve in harde valuta's wordt opgetrokken die de commerciële banken moeten aanhouden.

De regering en de centrale bank achten de maatregelen volgens Doebinin noodzakelijk nu de financiële crisis in Azië ook Rusland lijkt te treffen. Hij wees op de “massale verkopen” van Russisch schatkistpapier en aandelen. De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Moskou zijn vorige maand met 20 procent gedaald. Gisteren ging de index met 8,3 procent omlaag. Enkele grote fondsen zakten met 10 procent. De meeste koersen staan nog wel zo'n 120 procent hoger dan begin van dit jaar.

Doebinin zei er zeker van te zijn dat de maatregelen tijdelijk van aard zijn. De bankpresident sloot niet uit dat ook de roebel de komende tijd onder druk komt te staan. De Russische autoriteiten maakten gisteren maatregelen bekend die de roebel stabiel moeten houden, nadat al eerder bekend werd er per 1 januari een nieuwe roebel komt waarbij drie nullen van de koers ten opzichte van de dollar worden geschrapt.

Er komt volgens Doebinin een nog nader vast te stellen spilkoers met marges van plus en min 15 procent. Voor 1998 willen de autoriteiten een spilkoers van 6,1 roebel per dollar. Op het ogenblik hanteert de centrale bank bewegende 'corridor' voor de roebel, waarbij rekening wordt gehouden met de inflatie. Eind 1996 lag de marge tussen de 5500 en 6100 roebel per dollar. Eind dit jaar zal dat tussen de 5750 en 6350 roebel per dollar zijn.

IMF-onderdirecteur Stanley Fischer prees gisteren de rentemaatregel. “Het enige wat slechter was geweest, was het niet verhogen van de rente,” zei hij. Analisten onderstrepen dat door de hogere rente het herstel van de economie kan afzwakken. Fischer is in Moskou voor overleg met de regering over het Russische budget. Moskou kampt door slechte inning en betaling van belasting met voortdurende inkomstenproblemen. Fischer noemde gisteren oplossing van het budgetprobleem cruciaal.

De Braziliaanse regering maakte gisteren een bezuinigingsplan van 18 miljard dollar bekend om het vertrouwen van internationale investeerders te herstellen. Het plan omvat 51 maatregelen, waaronder een verhoging van de inkomstenbelasting met 10 procent en een bezuiniging op de uitgaven voor 1998 met 15 procent. Door de bezuinigingen zullen bijna 33.000 banen in de publieke sector verloren gaan.

Vorige maand verdubbelde de centrale bank al de belangrijkste bancaire rentetarieven tot 43,3 procent om speculatieve aanvallen op de nationale munt real af te slaan. Brazilië wordt kwetsbaar geacht voor zullen aanvallen door zijn tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans, budgettaire problemen en overwaardering van de munt.

De nieuwe maatregelen zullen de economie afremmen. IMF-topman Michel Camdessus zei dat het pakket de juiste voorwaarden schept voor verbetering van de betalingsbalans. De beurs van Sao Paulo reageerde gisteren voorzichtig.

De belastingverhoging kan de populariteit van president Cardoso op weg naar de verkiezingen van 1998 schaden. Maar Cardoso heeft zijn politieke toekomst verbonden aan het succes van het real-plan voor economische stabilisatie, dat de hyperinflatie terugbracht tot 10 procent. (Reuters, AP, AFP)