Nominaties filmprijs

AMSTERDAM, 11 NOV. De European Film Academy heeft zes films genomineerd voor de prijs voor de Europese Film van het Jaar die op 6 december in Berlijn zal worden uitgereikt. Voor het eerst sinds de instelling van de 'Europese Oscar' in 1987 worden de Europese Filmprijzen niet meer 'Felix' genoemd.

Van de zes genomineerde films zijn er twee Frans (Bertrand Taverniers Capitaine Conan en Luc Bessons Le cinquième élément), twee Engels (Anthony Minghella's Oscarwinnaar The English Patient en Peter Cattaneo's The Full Monty) en een Russisch (Vor/De dief van Pavel Tsjoechrai). De zesde nominatie is voor de Bosnisch-Franse coproductie Perfect Circle/Savrseni krug van Ademir Kenovic. Voor een klein deel droegen ook Argus Filmproduktie en het Nederlands Fonds voor de Film bij aan Perfect Circle. Het scenario van Kenovic en de dichter Abdulah Sidran werd eveneens genomineerd. Als actrice van het jaar worden genomineerd Juliette Binoche, Katrin Cartlidge, Brigitte Rouan en Emma Thompson. De vier genomineerde acteurs zijn Mario Adorf, Bob Hoskins, Jerzy Stuhr en Philippe Torreton.