'Nederland torpedeerde tolakkoord niet'

BRUSSEL, 11 NOV. Beschuldigingen van de Zwitserse regering dat Nederland een Europees tolakkoord met Zwitserland heeft getorpedeerd, zijn onjuist. Dit heeft de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Jacques Poos, als EU-voorzitter gisteren verklaard na uitlatingen van de Zwitserse minister Delamuraz (Economische Zaken).

Deze wees eergisteren op de Zwitserse televisie Nederland aan als hoofdschuldige voor het mislukken van een akkoord tussen de EU en Zwitserland in hun slepende conflict. Volgens Poos zijn nog “vele obstakels” voordat de onderhandelingen met Bern met succes kunnen worden afgesloten.

Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) noemde de Zwitserse beschuldiging “niet eerlijk”. De andere Europese landen hebben nog zoveel bezwaren, dat hij gisteren bij het beraad met collega's niet eens de bezwaren van Nederland naar voren hoefde te brengen. Hij verwacht echter dat binnenkort een akkoord kan worden bereikt.

Zwitserland wil om redenen van milieu en overlast tolheffing invoeren voor vrachtauto's tot 40 ton. Nu worden worden alleen trucks tot 28 ton toegelaten. De EU vindt de voorgestelde onaanvaardbaar hoog. (ANP)