Moraal

De brief van O.W. Dubois (6 november) over het afglijden van de menselijke moraal smeekt om een reactie, in aanvulling op de prominent boven de brief afgedrukte prent.

De opmerking dat het triest is “dat zovele alleszins brave en oppassende burgers geen weerstand kunnen bieden aan de walgelijkheden en grofheden die dagelijks over hen worden uitgestort”, lijkt gegrepen uit een slechte persiflage op een strip van Marten Toonder en bezorgt mij een vieze smaak in de mond. De zelfgenoegzame oproep tot een morele heropvoeding laat mij vervolgens volkomen sprakeloos achter.

Een advies voor Dubois en gelijkgestemden: lees 'Obszön, Geschichte einer Entrüsting' door Ludwig Marcuse (Paul List Verlag, München 1962) en voel u aangesproken in deze indringende beschrijving van 2500 jaar burgerlijke verontwaardiging over het 'obscene'. Er is niets nieuws onder de zon. Zelfs na de jaren zestig niet.

    • W.G. Hallerbach