Milieuzaak zet Kok aan tot kritiek op Australië

WELLINGTON, 11 NOV. Premier Kok heeft gisteren stevige kritiek geuit op zijn Australische gastheren wegens de geringe bereidheid van dit land om iets te doen aan het probleem van de broeikasgassen. Kok is momenteel op officieel bezoek in Australië en Nieuw Zeeland.

“Zowel Europa als de Verenigde Staten heeft Australië veroordeeld omdat het niet aan een reductie wil bijdragen. Er bestaat al een meningsverschil tussen de Europeanen en de VS. Zelfs de Amerikanen maken kritische geluiden over het gebrek aan bereidheid van Australië om aan de oplossing van dit brandende probleem een bijdrage te leveren. Het is daarom glashelder dat we hier een probleem hebben”, aldus Kok.

Een woordvoerder van de Australische minister-president Howard verklaarde dat verschillende landen binnen Europa verschillende taakstellingen krijgen in het Europese broeikasgasbeleid. “Het enige dat wij vragen is dat andere landen ook rekening houden met onze specifieke situatie”, aldus de woordvoerder. In Australië is steenkool zeer belangrijk voor de energie-opwekking.

Gisteren werd ook bekend dat Nederland met een half miljoen Australische dollar (675.000 gulden) de bouw zal steunen van een replica van het VOC-schip 'Duijfken'. De Australische minister-president John Howard zegde toe de Nederlandse gift met eenzelfde bedrag te zullen vermeerderen. Eerder dit jaar legde kroonprins Willem-Alexander in Perth de kiel van een replica van dit schip.

In 1606 zette de bemanning van het Duijfken voet aan wal bij Cape York in het noordoosten van Australië. Dat was de eerste, als zodanig geregistreerde landing van Europeanen in Australië.

In een toespraak tijdens het officiële diner, gisteren in de hoofdstad Canberra, verklaarde Kok dat de historische banden tussen Australië en Nederland van lange duur blijken te zijn. In de Tweede Wereldoorlog droegen tienduizend Nederlanders bij aan de verdediging van Australië. Er zijn een kwart miljoen Australiërs van Nederlandse afkomst en grote aantallen jonge Nederlanders komen hier op werkvakanties “en keren terug als Australische ambassadeurs”, zo zei Kok.