Kritiek Amnesty op Japan

LONDEN, 11 NOV. Buitenlanders die in Japan worden vastgehouden, lopen het risico om geslagen, vernederd of zelfs seksueel misbruikt te worden op politiebureaus, gevangenissen of kantoren van de immigratiedienst. Dat zegt Amnesty International in een rapport dat gisteren in Londen is verschenen. De organisatie, die toeziet op het respect van regeringen voor de rechten van de mens, heeft de regering in Tokio opgeroepen om “de eigen achtertuin op orde te brengen”.

In het rapport wijst Amnesty er op dat buitenlandse gedetineerden vaak zwaar worden gestraft voor het overtreden van onbelangrijke regels in het gevangenisreglement. Soms kennen de buitenlanders dat reglement niet eens, omdat ze geen Japans spreken. Agenten van de Japanse politie gaan regelmatig, aldus Amnesty, over de schreef bij het ondervragen van buitenlandse verdachten. In een geval werd een Egyptische man in een gevangenis zelfs door functionarissen uitgekleed en vervolgens seksueel belaagd met een knuppel.

De Japanse regering heeft de beschuldigingen inmiddels ontkend. Volgens een woordvoerster van de Japanse ambassade in Londen heeft de regering in Tokio een document van vijftig tot zestig bladzijden aan Amnesty gestuurd waarin zij de beschuldigingen weerlegt. (Reuters)