Justite wil onderzoek naar neonazi's

ROTTERDAM, 11 NOV. Het openbaar ministerie onderzoekt of de neonazi's die zaterdag bijeenkwamen in een zaal van een gereformeerd kerkgenootschap in Rotterdam alsnog kunnen worden vervolgd.

Ruim zestig rechts-extremisten herdachten zaterdag de mislukte staatsgreep van Hitler (9 november 1923) in het jeugdhuis Timotheus van de Bethelkerk in de Rotterdamse wijk Charlois. De politie was op de hoogte van de herdenking, maar greep niet in omdat sprake zou zijn van een besloten bijeenkomst.

Volgens officier van justitie mr. J.H. Wesselink hoorde de politie pas 's avonds om kwart over acht dat enkele persvertegenwoordigers de bijeenkomst hadden bijgewoond. “Het feit dat journalisten een bijeenkomst bijwonen, geeft deze niet op voorhand een openbaar karakter”, aldus Wesselink.

Volgens de officier wordt binnen afzienbare tijd een onderzoek afgerond naar activiteiten van extreem-rechts naar aanleiding van in november gehouden bijeenkomsten in Schiedam en Rotterdam.

De Kamerleden Rehwinkel (PvdA) en Singh Varma (GroenLinks) willen van de ministers Dijkstal (Binnenlandse Zaken) en Sorgdrager (Justitie) weten waarom de politie zaterdag niet ingreep. Volgens de Kamerleden was het duidelijk dat er een openbare bijeenkomst gaande was, omdat daarbij journalisten aanwezig waren.

Singh Varma deed gisteren aangifte bij de politie in Amsterdam van bedreiging door neonazi's. Tijdens de bijeenkomst van zaterdag zei de Arnhemse neonazi C. Kusters dat Singh Varma “ter verantwoording zal worden geroepen” en niet op een “alternatieve straf” hoeft te rekenen. Zondag kreeg het Kamerlid diverse bedreigende telefoontjes. “Daarin werd gesteld dat ze naar mij toe zouden komen en me te grazen zullen nemen”, aldus Varma.

Singh Varma deed een jaar geleden al aangifte van discriminatie tegen J. Glimmerveen, voorman van de extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie. Hij noemde het Kamerlid destijds een “volgevreten oplichtster”, die “op water en brood in een werkkamp moet worden gezet, alvorens zij naar Suriname wordt geschopt”. Ook werd hoofdredacteur J. Schinkelshoek van de Haagsche Courant met de dood bedreigd.

De rechts-extremisten hadden de zaal van het kerkgenootschap gehuurd onder het mom dat het om een bijeenkomst van oud-strijders uit het voormalige Joegoslavië zou gaan. In de hingen hakenkruisvlaggen. Ook werden ansichtkaarten met beeltenissen van Hitler en Hess verkocht. De bezoekers riepen Sieg Heil en brachten de Hitlergroet.