Flinke winstdaling Besi Semiconductor

BE Semiconductor Industries (Besi), toeleverancier van de chipindustrie, heeft in de eerste negen maanden van dit jaar de winst zien dalen van 30,5 miljoen gulden naar 13,9 miljoen gulden. In de cijfers van 1997 zit echter een buitengewone last van 2,6 miljoen gulden. Deze houdt verband met valutaverliezen bij de deelneming PBE in Maleisië.

Juist door deze deelneming van 30 procent, die ontstond door de inbreng van activiteiten van Besi in Possehl BESI Electronics, zijn de cijfers van 1997 niet meer goed vergelijkbaar met die van 1996. Besi geeft daarom pro forma vergelijkende cijfers.

De omzet ging in de eerste negen maanden op basis daarvan omlaag van 296 miljoen naar 254 miljoen gulden. Het derde kwartaal is voor Besi redelijk verlopen. De omzet daalde ten opzichte van dezelfde periode van 1996 volgens de pro-formacijfers slechts licht naar 89 miljoen gulden. De winst, exclusief de bijzondere last van 2,6 miljoen gulden, ging van 7,6 miljoen naar 6,7 miljoen gulden. Besi geeft geen duidelijke toekomstverwachting. Wel somt het bedrijf allerlei onzekerheden op, zoals het cyclische karakter van de chipindustrie, concentratietendenzen bij de klanten en uit- en afstel van orders en concurrentiedruk.