'Fabriek van Nike in Vietnam gevaarlijk'

NEW YORK, 11 NOV. Nike-werknemers in Vietnam werken in slechte omstandigheden en worden blootgesteld aan hoge doses gevaarlijke stoffen. Een onderzoeksrapport van Ernst & Young, bestemd voor intern gebruik bij de sportschoenen- en kledingfabrikant, signaleerde hoge doses van het kankerverwekkende tolueen in de lucht in een fabriek nabij Ho Chi Minh City. Werknemers daar zijn gedwongen 65 uur per week te werken en verdienen tien dollar per week.

Nike heeft steeds verzekerd dat de werkomstandigheden in zijn fabrieken menselijk en veilig zijn. Het rapport van Ernst & Young, dat een situatie van januari jongstleden beschrijft, kwam pas eind vorige week naar buiten via een ontevreden werknemer van Nike.

Eerder dit jaar kondigde Nike aan dat het een onafhankelijke waarnemer langs fabrieken in Azië zou sturen om een onafhankelijk oordeel over werkomstandigheden te krijgen.

Die waarnemer was Andrew Young, voormalig burgemeester van Atlanta en ex-afgevaardigde van de VS bij de VN. Actiegroepen waren woedend dat Young zich hiervoor liet lenen. Zijn rapport was licht kritisch: Nike deed het goed maar het kon beter. Een medewerker van Young heeft laten weten dat Young zich bewust was van het bestaan van het Ernst & Young-onderzoek, maar voegde eraan toe dat hij en zijn medewerkers niet alle bestaande rapporten over misstanden hadden kunnen lezen voor hun reis. Young bezocht vijftien fabrieken in veertien dagen maar had geen tolken bij zich.

Nike is niet de enige sportschoenenfabrikant van wie is gezegd dat zijn werknemers in Azië in slechte omstandigheden moeten werken. Volgens Nike-woordvoerder, Dusty Kidd, verantwoordelijk voor arbeidsrelaties, verklaarde dat Nike sinds januari aan verbeteringen heeft gewerkt en dat de omstandigheden in de gewraakte Vietnamese fabriek nu “aanmerkelijk beter zijn dan in menige Amerikaanse schoenfabriek.”