Compromis olympische afdaling nabij

ROTTERDAM, 11 NOV. De organisatie van de Olympische Winterspelen in Nagano is bereid een compromis te sluiten met de Internationale Ski-federatie FIS over de lengte van de olympische afdaling voor mannen. Japanse media meldden vanochtend dat de organisatie (NAOC) overweegt het startpunt van de afdaling te verschuiven van 1.680 meter naar 1.740 meter. Officials van de Spelen weigerden de berichten te bevestigen.

De NAOC en de FIS liggen al vier jaar in de clinch over de olympische afdaling. Amper drie maanden voordat het evenement in Nagano begint is dat nog steeds het geval. De afgelopen maanden gaf de FIS herhaaldelijk aan dat de afdaling veel te kort was. Over een afstand van 1.680 meter is volgens de skibond geen wedstrijd mogelijk op olympisch niveau. De moeilijkheidsgraad zou veel te laag zijn. Ook de Japanse Ski Associatie en het Japanse Olympisch Comité uitten herhaaldelijk kritiek op de organisatie. Die lijkt nu te bezwijken onder de toenemende druk.

Begin deze maand dreigde voorzitter Marc Hodler van de FIS alle skidisciplines (ook de loopnummers en het schansspringen) terug te trekken van de Spelen als het het startpunt niet verschoven zou worden naar minimaal 1.800 meter. De Japanse organisatoren weigerden dat omdat uitbreiding van de afdaling schade zou toebrengen aan een hoger gelegen natuurgebied.

De FIS voerde aan dat er in het gebied jaarlijks wel 600.000 recreanten actief zijn. Voor het hoger gelegen gedeelte wil het NAOC echter een skiverbod invoeren. Dat plan was volgens Makato Kobayashi, voorzitter van het organisatiecomité, een idee van IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch. “Hij heeft ons geadviseerd te onderzoeken het recreatieve skiën boven de 1.680 meter af te schaffen. We dienen hiermee de belangen van het milieu en bovendien zou het kunnen leiden tot een oplossing in het geschil”, sprak Kobayashi eind vorige maand. Eerder had de voorzitter gedreigd zijn portefeuille neer te leggen naar aanleiding van de affaire.

Het plan om een skiverbod voor recreanten in te voeren schoot Hodler in het verkeerde keelgat. Zijn dreigement tot terugtrekking vloeide daaruit voort. Later slikte de ski-official, die tevens een hoge functie bekleedt binnen het olympisch comité, zijn dreigende woorden weer in.

Volgens berichten in de Japanse media zal het hoofd van de NAOC het compromis later vandaag bespreken met het Japanse Olympisch Comité en de Japanse skibond. Op 20 november volgt de definitieve beslissing.