Chirac bezoekt onrustig Vietnam

HANOI, 11 NOV. Aan de vooravond van het officiële bezoek van de Franse president, Jacques Chirac, aan Vietnam staat de regering in Hanoi bloot aan toenemende kritiek uit binnen- en buitenland. Chirac, die morgen in de Vietnamese hoofdstad arriveert, zal vier dagen in het land blijven en van 14 tot 16 november in Hanoi de zevende topconferentie bijwonen van Franstalige landen. Deze eerste internationale top die ooit is gehouden in communistisch Vietnam wordt overschaduwd door recente kritiek op 's lands staat van dienst inzake de rechten van de mens en toenemende onrust op het platteland.

President Chirac zal in Hanoi aandringen op voortzetting van de stagnerende economische hervormingen. Frankrijk is de grootste Europese investeerder in Vietnam en de belangrijkste handelspartner en donor van deze voormalige Franse kolonie in Zuidoost-Azië. Volgens analisten is de recente forse groei van de Vietnamese economie in gevaar als gevolg van intern ideologisch verzet tegen marktgerichte hervormingen, een weerbarstige bureaucratie en corruptie.

Vanmorgen publiceerde de organisatie Human Rights Watch/Asia een scherp gesteld rapport, waarin staat dat in Vietnam hervormingen en een commerciële opendeurpolitiek gepaard gaan met schendingen van politieke en burgerrechten, persbreidel en toenemende repressie. De organisatie is met name bezorgd over de jongste regeringsrichtlijnen ter legalisering van detentie zonder proces van individuen die worden geacht de staatsveiligheid te bedreigen. Chirac nam gisteren een verklaring in ontvangst van het in Parijs gevestigde Vietnam-Comité voor Mensenrechten, ondertekend door kunstenaars, journalisten en politici, waarin soortgelijke kritiek wordt geuit.

Functionarissen van de communistische partij van Vietnam zeiden vanmorgen dat de regering een diepgaand onderzoek heeft gelast naar de jongste onrust in de zuidelijke provincie Dong Nai. Daar kwam het dit weekeinde tot botsingen tussen politie en duizenden katholieken. De betogers protesteerden tegen landonteigeningen in het district Thông Nhât , veertig kilometer ten noordoosten van Ho Chi Minh-stad. Bij de botsingen raakten volgens kerkelijke bronnen vijf mensen ernstig gewond. (AFP, Reuters)