Charta 97 in Wit-Rusland

MINSK, 11 NOV. In Wit-Rusland hebben activisten voor de mensenrechten een beweging opgericht die zich Charta 97 noemt en die zich keert tegen het autoritaire bewind van president Loekasjenko. Een van de oprichters, de vroegere onderminister van Buitenlandse Zaken Andrej Sannikov, noemde Charta 97 “een niet aan partijen gebonden democratische beweging, die ijvert voor de verdediging van burgerrechten en de vrijheid”.

Onder de oprichters bevindt zich Pavel Sjeremet, de correspondent van het Russische televisiestation ORT die eerder dit jaar maandenlang gevangen heeft gezeten. De naam Charta 97 is gekozen analoog aan de naam van Charta 77, de twintig jaar geleden opgerichte Tsjechoslowaakse mensen- en burgerrechtenorganisatie die tot 1989 door het communistische bewind is vervolgd. (Reuters)