Britse bedrijven mogen belasting in euro's betalen

LONDEN, 11 NOV. Britse bedrijven krijgen vanaf de start van de Economische Monetaire Unie op 1 januari 1999 de kans om hun belasting in euro's te betalen en aandelen uit te geven in de Europese munt. Daarvoor zal de Britse wetgeving worden gewijzigd. De Britse minister van Financiën Gordon Brown zei dat gisteren op het jaarlijks congres van de Confederation of British Industry CBI), de grootste werkgeversorganisatie van Groot-Brittannië.

De maatregelen maken deel uit van een campagne om de geesten rijp te maken voor een Britse toetreding tot de monetaire unie. Ook al heeft de Labourregering zo'n aansluiting in deze regeerperiode zo goed als uitgesloten. Brown beloofde het bedrijfsleven uitgebreide steun bij de voorbereidingen op de monetaire unie.

Hij trok de vergelijking met de invoering van het decimale stelsel die voor Britse ondernemingen ook vergaande praktische consequenties had. Analisten in de City, Londens financiële centrum, voorspellen dat Groot-Brittannië het beleid van de monetaire unie zoveel mogelijk zal volgen zonder de eerste jaren lid te zijn. “In minder dan veertien maanden zal een Duits bedrijf dat producten verkoopt in Frankrijk of Nederland, in staat zijn om zaken te doen zonder wisselkoersrisico's, met lagere transactiekosten en transparantere prijzen. Dat alleen al betekent een geweldige uitdaging voor de Britse concurrent die naar dezelfde opdrachten dingt“, zei Brown.

Dat Britse bedrijven in staat worden gesteld om op de thuismarkt in euro's te betalen, helpt de angst voor de Europese munt bezweren, verklaarde Adair Turner, directeur-generaal van de CBI. Niet alle leden van de organisatie toonden zich tevreden met het monetair beleid van de regering. De bestuursvoorzitter van Unilever, Niall FitzGerald, leverde scherpe kritiek op het kabinet omdat ze meedoen aan de Europese munt voor jaren heeft uitgesloten. Hij zei dat die beslissing “helaas meer door politieke motieven, en zelfs media-overwegingen, dan door economische argumenten“ leek ingegeven. Maar Sir Stanley Kalms, bestuursvoorzitter van de winkelketen Dixons, wees juist op de gevaren van de monetaire unie. Hij sprak van “een sprong in het duister“. Hij waarschuwde dat een Britse toetreding tot de Europese munt zal leiden tot economische en politieke “castratie“.

De spreker die gisteren op het congres van de CBI het luidst en langst werd toegejuicht, was William Hague, de partijleider van de Conservatieven die supporters van een monetaire unie vorige week nog met lemmingen vergeleek. Hij zei dat meedoen aan de Europese munt de Britse economie in een verstikkend strak korset zou dwingen. “Het Britse bedrijfsleven zou wel eens tot de ontdekking kunnen komen dat ze in een brandend pand zit gevangen terwijl er nergens uitgangen zijn.“ “Het gevaar is niet dat Groot-Brittannië achterblijft bij Europa“, zei Hague. “Het echte gevaar is dat Europa achterblijft bij de rest van de wereld.,

    • Dick Wittenberg