Bonn maakt gebaar jegens Ankara

BRUSSEL, 11 NOV. Duitsland zal zich niet verzetten tegen deelname van Turkije aan een Europese conferentie, een nog op te richten permanente dialoog over buitenlands beleid en justitie tussen de Europese Unie en kandidaat-landen. Griekenland blijft echter op het standpunt dat een Europese conferentie niet nodig is.

De Duitse minister Kinkel (Buitenlandse Zaken) zei gisteren dat zijn land geen bezwaar heeft tegen Turkse deelname aan de Europese conferentie, indien alle andere EU-lidstaten en Ankara die deelname wensen. Hij zei dit tijdens een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie in Brussel. Twee weken geleden verklaarde Kinkel nog dat voor Turkije een aparte oplossing moest worden gevonden. Kinkel zei gisteren dat hij toen verkeerd is begrepen.

Op een Europese top in december moet worden beslist over de oprichting en deelnemers van de Europese conferentie, die waarschijnlijk jaarlijks zal bijeenkomen op het niveau van staats- en regeringsleiders en een paar keer per jaar op het niveau van ministers. Veertien landen en de Europese Commissie staan nu op het standpunt dat Turkije kan deelnemen aan de conferentie, om het land nauwer te betrekken bij de EU. Griekenland houdt echter bezwaren, onder meer wegens de Turkse bezetting van Noord-Cyprus. Volgens een niet-Griekse diplomaat ligt Athene in de betrekkingen tussen de EU en Turkije dwars op alle fronten. Een associatieraad tussen Turkije en de Europese Unie, die was gepland voor 24 november, gaat daarom niet door. “We zijn niet ver genoeg gevorderd met de voorbereidingen”, aldus de Luxemburgse minister Poos die de vergadering gisteren voorzat. Griekenland blokkeert onder meer de ruim 800 miljoen gulden die de EU Ankara heeft beloofd, als onderdeel van een douane-unie die vorig jaar van start ging.

De verhouding met Turkije is een van de grootste problemen in de voorbereiding van de Europese top over ruim vier weken in Luxemburg, waar de kandidaten uit Oost-Europa worden uitgenodigd voor toetreding. Naar verwachting volgen de lidstaten het advies van de Commissie om begin volgend jaar onderhandelingen te openen met vijf Oost-Europese landen en Cyprus. Tot zover onze correspondent in Brussel. Onze correspondent in Ankara voegt hieraan toe: De Turkse regering heeft haar standpunt over de kwestie-Cyprus verhard. “Zolang de Turks-Cyprioten niet worden erkend, is er geen sprake van twee gelijkwaardige gemeenschappen op Cyprus”, aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ismael Cem, en de staatsminister voor de kwestie-Cyprus, Sükrü Sina Gürel, zondag tijdens een bliksembezoek aan het eiland.

De speciale Amerikaanse onderhandelaar voor Cyprus, Richard Holbrooke, zet vandaag zijn tweedaagse besprekingen op Cyprus voort met een gezamenlijke ontmoeting met de leiders van de twee gemeenschappen op het eiland. Holbrooke zei gisteren bij aankomst op het eiland, zijn eerste bezoek sinds hij eerder dit jaar door president Bill Clinton als speciale onderhandelaar werd aangesteld, “geen verrassingen te verwachten”.

    • Birgit Donker