Bobsleeër Geurts rekent zich rijk na goede start

ROTTERDAM, 11 NOV. Hij kan het zelf nog maar amper bevatten. De winter moet nog beginnen, maar Rob Geurts heeft de kwalificatie-eis voor de Winterspelen al binnen handbereik en dat vooruitzicht veroorzaakt lichte euforie bij de bevlogen bobsleeër uit Nieuwegein. “Nog effetjes en we staan in de top-acht”, sprak Geurts gisteren vanuit Canada.

Het optimisme van de 38-jarige sportschoolhouder is gestoeld op zijn ervaringen van afgelopen weekeinde. In het olympische ijskanaal van Calgary denderde hij met starter-remmer Marcel Welten (28) naar de achttiende plaats bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. “We liggen ver voor op schema. Het verschil met de grote jongens bedraagt nog geen tiende van een seconde.”

In de eerste run eindigde de Holland-I als 22ste. De tweede omloop verliep succesvoller. Geurts stuurde zijn bob naar de vijftiende plaats en werd vlak na aankomst overladen met complimenten. “Nagenoeg alle collega's kwamen ons feliciteren. Met zo'n matige starttijd toch zo'n snelle eindtijd neerzetten, dat wekte bewondering. You're driving like a champ, kreeg ik van alle kanten te horen.”

In beide afdalingen realiseerden Geurts en Welten een starttijd (5.40) waarmee het tweetal veroordeeld leek tot een plaats in de achterhoede van het veld bestaande uit 39 combinaties. Maar met “experimenteel bochtenwerk en een perfecte samenwerking” dirigeerde Geurts de slee alsnog naar een hoopvolle klassering. “Kijk de uitslagenlijst er maar op na, uiteindelijk zijn wij als een van de snelsten naar beneden gegaan.”

Geurts rekent zichzelf onderhand tot de zes beste piloten uit het internationale veld. Het is vooral daarom dat de breedgeschouderde routinier zichzelf goede kansen toedicht om binnenkort te voldoen aan de kwalificatie-eis. “Alleen de start laat nog te wensen over. Krijgen we die onder de knie dan kan het de komende maanden nog leuk worden.”

De sportkoepel NOC*NSF hanteert een strikte norm voor uitzending naar Japan. Geurts en Welten, afgelopen winter achttiende bij het WK in Sankt Moritz, moeten medio januari minimaal de twaalfde plaats innemen in de (tussen)stand om de wereldbeker. Bij de berekening daarvan mag de Holland-I volgens richtlijnen van het IOC de minst geklasseerde combinatie afkomstig uit een land dat met drie sleeën deelneemt wegstrepen. Dat zou betekenen dat het tweetal een paar plaatsen opschuift in de rangschikking.

Drie keer eerder maakte Geurts jacht op een olympisch startbewijs. Twee keer mislukte zijn missie. Ruim drie jaar geleden slaagde hij in zijn opzet en stoof hij in Lillehammer samen met oud-tienkamper Robert de Wit door het ijskanaal van Hunderfossen. In de nadagen van zijn carrière gloort een tweede olympisch optreden en anders dan voorheen acht de routinier zich kansrijk mocht het zover komen. “Nagano beschikt over een technische baan en is daarom op mijn lijf geschreven.”

Geurts heeft zijn hoop gevestigd op de volgende wedstrijd, die over een kleine twee weken in het Duitse Winterberg worden gehouden. Behalve op de steun van zijn tweede starter-remmer Robert de Wit rekent Geurts in Sauerland op een bezoek van het NOC*NSF. “Want laten we eerlijk zijn: de Winterspelen zijn meer dan een schaatstoernooi. Ik hoop dat ze de ogen willen openen.”

    • Mark Hoogstad