Apple presenteert nieuwe computers

NEW YORK, 11 NOV. Apple Computer heeft een nieuwe serie krachtige computers en portables gepresenteerd. Bovendien wil het verlieslijdende bedrijf computers via Internet en andere kanalen direct aan de klanten gaan verkopen.

Dat zijn de twee belangrijkste onderdelen van toekomstplannen die interim-topman Steve Jobs gisteren bekendmaakte. Het zijn onderdelen van wat is geafficheerd als een nieuwe strategie voor Apple.

“Apple heeft geluisterd naar zijn klanten”, zei Jobs gisteren in de Flint-zaal in het Californische Cupertino, de zaal waar ooit ook de allereerste Mac is gepresenteerd aan het publiek. “We gaan de zaken anders doen onder het motto 'Think different.' ”

De Power Macintosh G3 serie maakt gebruik van de Power PC 750 chips. De prijzen van de computers in de nieuwe serie zullen omstreeks de tweeduizend dollar liggen.

Ook zal Apple zijn klanten de mogelijkheid geven computers op maat te bestellen en specificaties via Internet op te geven bij The Apple Store.

Al eerder heeft Apple aangekondigd met Oracle te werken aan de introductie van goedkopere en meer eenvoudige network computers (nc's). De nc's van Apple zouden in het eerste halfjaar van 1998 op de markt moeten komen.

Apple bereidt op dit moment verregaande samenwerking voor met Oracle, de producent van databasesoftware. In de raad van commissarissen van Apple zit sinds enkele maanden Larry Ellison, de topman van Oracle.

Oracle is eigenaar van NC, een bedrijf dat de eerste networkcomputer op de markt bracht. Dit soort computers, vooral gepropageerd door Oracle en Sun Microsystems zijn uitgeklede pc's, die hun programma's van een centrale computer halen en niet tot de nok zijn geladen met besturingsprogramma's en toepassingen. Nc's worden in het algemeen gezien als alternatieven voor pc's, die bijna altijd het besturingsprogramma Windows gebruiken.

Apple gaat door een moeilijke periode. Het bedrijf heeft nog maar 3,3 procent marktaandeel op de markt voor pc's. Apple heeft op dit moment geen topman,nadat Michael Spindler en Gil Amelio er de laatste jaren niet in slaagden het bedrijf weer winstgevend te maken.

Steven Jobs, mede-oprichter van Apple, keerde onlangs terug op het oude nest maar hij wil geen topman meer zijn. Op dit moment zou Apple volgens de berichten twee kandidaten hebben voor de topfunctie. Jobs heeft gezegd dat Apple in het vierde kwartaal weer winstgevend zal zijn.

Apple is niet het eerste bedrijf dat computers direct aan de klant gaat verkopen. Dell en compaq doen dat allang en geven tevens de mogelijkheid aan klanten de specificaties op te geven.

    • Lucas Ligtenberg