WIE NIET KOMT ETEN KRIJGT STRAF

Het Engelse maandblad 'Tatler' signaleerde in augustus een nieuwe trend: Londense restaurants delen boetes uit aan klanten die niet komen opdagen. 'Nobu' (Zuid-Amerikaanse-Japanse keuken. Prijs van 1 diner circa l00 pond, zonder wijn) wil dat klanten die een tafel voor 6 personen hebben gereserveerd en onverhoopt niet kunnen komen zich uiterlijk één dag van tevoren, voor 17.00 uur afmelden.

Doen ze dat niet dan moet er 25 pond per couvert boete worden betaald. Wat nogal merkwaardig is, want bij Nobu willen altijd meer mensen eten dan erin kunnen. Daarom moet je lang van tevoren reserveren. Ook bij de idem-dito drukke restaurants 'Mezzo' en 'Quaglino's' komt het wel 500 maal per week voor dat gasten die geboekt hebben niet verschijnen. Een getal dat nogal meevalt, want per shift kunnen er bij Mezzo 350 mensen en bij Quaglino's 400 mensen tegelijk eten. Het strengst is men bij de Criterion Brasserie van Marco Pierre White. Wie een tafel voor meer dan 6 personen wil reserveren in dit prachtige restaurant krijgt sinds kort per fax een contract toegestuurd dat moet worden ondertekend en teruggezonden. In dit contract staat met hoeveel personen men komt, het tijdstip van aankomst, de tijd waarop men van tafel dient op te staan, alle gegevens van de credit card waarmee zal worden betaald en de boete die per persoon wordt opgelegd bij niet verschijnen, te weten 15 pond. Een woordvoerder van Criterion verklaarde: “U moet begrijpen dat wat voor ú plezier voor ons business is.” Restaurant 'Le Gavroche', van de gebroeders Roux, deelt de hoogste boete uit. Wie niet 24 uur voor de geboekte datum een bericht van verhindering doorgeeft moet 60 pond per persoon betalen, aldus The Sunday Times die meldt dat de beroemde culinair schrijver van onder andere restaurantgidsen heeft gezegd dat het publiek deze boetes verdient. Vandaag om thuis na te apen het recept voor een salade die bij Nobu op het menu staat.

Leg de eendenborst op de vette kant, die met een mes kruislings is ingesneden, in een pan met anti-aanbaklaag of op een grilpan. Bak de borst op een niet te hoog vuur. Giet af en toe het vet af. Zodra er een knapperig vetrandje is ontstaan wordt de borst omgedraaid en kort gebakken. Met vlees moet rosé gebraden zijn. Inmiddels is er een vinaigrette gemaakt van zonnebloemolie en een beetje sesamolie, citroensap, een beetje honing en een beetje mosterd en zout en peper. Op de borden liggen waterkers en plakjes rettich klaar. Giet er wat vinaigrette op. De warme eendenborst wordt in dunne plakjes gesneden die met Japanse sojasaus worden bedruppeld. Verdeel de plakjes eend over de salade en garneer met lenteuitjes.

1 eendenborst van ca. 350 gram 1 zakje of bosje waterkers 1 stuk rettich van 15 cm 1 bof lenteuitjes zonnebloemolie sesamolie citroensap vloeibare honing zout en peper Japanse sojasaus

    • Anne Scheepmaker