Wie heeft er nog een baan voor Heerma?

Hoe zit het toch met het CDA als bestuurderspartij? De christen-democraten heten te bulken van het bestuurlijke talent, maar elke keer als een van hen de actieve politiek verlaat, is de animo om hem in te huren als bestuurder gering. Neem Enneüs Heerma, de voormalige wethouder van Amsterdam, staatssecretaris van Volkshuisvesting en fractievoorzitter. Toen hij in maart de Tweede Kamer de rug toekeerde, meende zowel zijn eigen partij als het kabinet dat voor hem een passende functie zou worden gevonden. Heerma gold immers als een bestuurlijk 'zwaargewicht'.

Zelf wilde de 52-jarige Fries het liefst commissaris van de koningin in Friesland worden. Hij verblijft er nog regelmatig in zijn buitenhuis, onder andere om naar kievitseieren te zoeken. Maar Friesland is stevig in handen van de VVD en algemeen vindt men in Den Haag dat het CDA met de drie zuidelijke provincies ruim genoeg bedeeld is. Het burgemeesterschap van Almelo, dat wel binnen Heerma's bereik lag, stuitte op bezwaren van andere aard. Zijn echtgenote heeft een goede baan in hun huidige woonplaats Amsterdam. Bovendien kennen beide Heerma's de dichtregels van cabaretier Herman Finkers: Een stoplicht springt op rood Een stoplicht springt op groen In Almelo is altijd wat te doen

Nu is Heerma kandidaat voor Hilversum, een middelgrote gemeente die net wat groter lijkt door de aanwezigheid van radio en tv. En die vlakbij Amsterdam ligt. Het kabinet zou afgelopen vrijdag de knoop doorhakken, zo zong het rond in Den Haag, maar de witte rook bleef uit. Misschien is er slechts sprake van vertraging omdat premier Kok in het buitenland verkeerde. Bekend is echter ook dat de VVD Hilversum niet zomaar aan Heerma wil schenken. De liberalen zien het Gooi als een thuisbasis, zonder dat dit in benoemingen doorwerkt. Blaricum verloor de VVD eerder aan D66. Huizen ging naar het CDA. Alleen Bussum heeft de tweede regeringspartij partij nog over (Laren is CDA, Muiden D66, Naarden en Weesp PvdA). Het binnenhalen van Hilversum zou een beetje gerechtigheid zijn. Daar komt bij dat VVD-bestuurders vinden dat 'hun' minister van Binnenlandse Zaken, Dijkstal, bij benoemingen wat meer aandacht aan zijn eigen partij zou moeten schenken.

Of Dijkstal Hilversum in VVD-handen weet te krijgen, is de vraag. De stad is een echt ARP-bolwerk en Heerma zou daar prima in passen. Als zijn benoeming inderdaad een kwestie van tijd is, ligt er voor de VVD wel compensatie klaar. Jawel, Almelo. En wat Heerma zelf betreft, die heeft voorlopig nog werk als voorzitter van het asbestfonds, een fonds dat schadeloosstellingen voor asbestslachtoffers moet vaststellen. De gewezen CDA-leider kreeg de baan uit handen van de jonge VVD-staatssecetaris De Grave. Zo liggen de verhoudingen sinds 'paars' de regentenrol van het CDA heeft overgenomen.

    • Hans Nijenhuis