Weinig omzet en hogere koersen op rustige beurs

AMSTERDAM, 10 NOV. Op een zeer rustige Amsterdamse effectenbeurs zijn de koersen vanochtend licht gestegen. Bij een kleine vraag en een gering aanbod steeg de beursgraadmeter, de AEX-index, met 10,79 punten (1,27 procent) naar 859,96 punten.

AMSTERDAM Op het Damrak was Unilever de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Het voedings- en wasmiddelenaandeel steeg 3 gulden (2,81 procent) tot 109,80 gulden. Vrijdag, toen Unilever haar derde-kwartaalcijfers publiceerde, sloot het af met een slechts drie dubbeltjes hogere winst op 106,80. “Had de markt meegezeten, dan was het aandeel toen al een aantal guldens hoger gesloten”, aldus een handelaar. “Drie gulden is veel geld. Rekening gehouden met de recente splitsing van een op vier, is Unilever 12 gulden gestegen.” Analisten van effectenbank Lehman Brothers schroefden vanochtend in een rapport hun beleggingsadvies voor Unilever op van licht negatief naar neutraal.

Het beweeglijke aandeel ASM Lithography steeg vanochtend 4,60 naar 146,10 gulden. Ahold ging een gulden in waarde omhoog naar 49,90 gulden, evenals VNU die daardoor uitkwam op 46 gulden. Ook de financiële fondsen stegen mee. Aegon werd 1,52 procent meer waard op 154,10 gulden. ABN Amro steeg 1,6 procent naar 38,20, Fortis Amev won 1,2 procent op 75,80 gulden. ING bleef daarbij iets achter met een stijging van 0,87 procent naar 81,50 gulden. Automatiseerder Baan daalde 2 gulden naar 136 gulden. Stork verloor een gulden op 75,60 gulden. De Midkap-index voor middelgrote fondsen steeg met 0,55 procent naar 1323,66 punten.

De Amsterdamse markt had wind mee door de dollar die een cent hoger noteerde. Ook hebben de Aziatische effectenmarkten maandagochtend redelijk standgehouden. In de rest van Europa stonden de beurzen ook hoger, met uitzondering van Frankrijk. Londen was vanochtend 0,8 procent hoger, Frankfurt was 1,8 procent gestegen. In Parijs stond de toonaangevende CAC-40-index vroeg in de middag 2,95 procent lager.

Wall Street sloot vrijdag nog ruim honderd punten lager wegens een voor beleggers negatief uitvallend werkloosheidscijfer. Het werkloosheidspercentage in de VS bleek in oktober te zijn gedaald tot 4,7 procent, een niveau dat sinds oktober 1973 niet meer is voorgekomen. Daarmee stak direct weer de angst voor inflatie de kop op en dus ook de vrees voor een renteverhoging. Woensdag vergadert het beleidsbepalende orgaan van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

Op de wisselmarkt in Amsterdam werd om tegen het middaguur 1,9330 voor een dollar genoteerd tegenover 1,9225 aan het eind van de handel van vrijdag. Handelaren schreven de stijging van bijna een cent toe aan de spanningen in Irak, dat heeft gedreigd Amerikaanse verkenningsvliegtuigen neer te schieten. Bij het oplopen van politieke spanningen is de dollar vaak een toevluchtsoord voor beleggers. Het pond sterling was wat lager met 3,2473 gulden vroeg in de middag. Afgelopen vrijdag ging het pond voor 3,2595 van de hand. De koers van Franse franc kwam uit op 33,640 (per honderd). De slotkoers van eind vorige week was 33,665 gulden.

HONGKONG In Hongkong waren de koersen voor de vijfde handelsdag achtereen lager. Ditmaal daalde de Hang Seng-index met 1,1 procent naar 9992,84 punten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio sloot lager. De Nikkei-index daalde met 139,16 punten (0,9 procent) tot 15.697,20, het laagste niveau tot nu toe dit jaar.