Weer uitstel van besluit VS over fast track

WASHINGTON, 10 NOV. President Clinton is er gisteren niet in geslaagd voldoende steun in het Huis van Afgevaardigden te krijgen voor een fast track-procedure bij het sluiten van nieuwe handelsverdragen met het buitenland.

De stemming over een wetsvoorstel dat Clinton de bevoegdheid moet geven te onderhandelen zonder dat het Congres later nog iets aan het resultaat kan veranderen is uitgesteld. Woensdag en donderdag vergadert het Huis weer.

Clinton probeerde tot middernacht telefonisch voldoende Democratische stemmen te vergaren, terwijl de speaker van het Huis, Newt Gingrich, aan Republikeinse zijde de lobby voerde. Vandaag zouden Clinton en Gingrich opnieuw overleggen over de procedure. “We zijn zeer dichtbij het aantal benodigde stemmen, maar de pogingen van de president en die van de Republikeinen zijn nu onderbroken”, zei een woordvoerder van de Witte Huis vannacht.

De Republikeinse leider in het Huis, Richard Armey, zei vanochtend dat de fast track-wetgeving mogelijk voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld, maar hij liet de mogelijkheid open dat er woensdag of donderdag toch weer over wordt gedebatteerd. (Reuters)