Weer thuis

De KLM-vlucht van Johannesburg naar Amsterdam had een lekker windje in de rug. Fluitend vloog de piloot het toestel naar de polders, om bij het naderen daarvan opgetogen aan te kondigen dat het toestel twintig minuten voor aankomstschema zou landen, om 05.40 in de morgen om precies te zijn.

Weinig later ontwaakte de kapitein uit zijn ochtenddroom, kennelijk na contact met de verkeerstoren in de Haarlemmermeer. “Correctie op mijn eerdere mededeling. In verband met milieubepalingen mogen wij niet vóór zes uur landen. De Nederlandse regering en de milieubeweging zijn dit overeengekomen. Dit betekent dat we naar schatting twintig minuten in cirkels boven Rotterdam zullen vliegen, evenals twee andere vliegtuigen die in andere banen rondcirkelen. Onze excuses voor het oponthoud.”

Vooral na de Engelstalige mededeling ontstaat er rumoer en ongeloof onder de overwegend niet-Nederlandse passagiers. Hobbelend door de wolken, met hier en daar een flard Nederland achter het raampje, verstookt de 747 een stijf kwartiertje nog een paar duizend liter brandstof.

Om vijf minuten voor zes - ai, een overtreding - zet de gezagvoerder de machine aan de grond.

Buiten regent het en er rijden 'wegens werkzaamheden' geen treinen vanaf Schiphol. We zijn weer thuis.

    • Lolke van der Heide