VVD-top verwijt CDA te weinig te durven bezuinigen

DEN HAAG, 10 NOV. De VVD-top heeft in het weekeinde afstand genomen van het CDA. Volgens partijleider Bolkestein is het CDA 'linkser' dan de PvdA waar het gaat om overheidsuitgaven en sociale zekerheid. Staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken) kritiseerde het CDA, omdat de partij te weinig zou durven te bezuinigen.

In een artikel in De Telegraaf signaleerde Bolkestein afgelopen zaterdag “met oprechte verbazing” dat het CDA “geen cent meer wil vrijmaken” voor lastenverlichting. Staatssecretaris De Grave zei zaterdag op een jongerenbijeenkomst van de VVD in Amsterdam dat het CDA in zijn verkiezingsprogramma “niet de ballen had” om te bezuinigen.

Bolkestein meent dat het CDA in zijn verkiezingsprogramma de “gouden succesformule” van de kabinetten Lubbers - een combinatie van lastenverlichting en loonmatiging - loslaat. Bolkestein: “Het CDA kiest nu vooral voor extra overheidsuitgaven. Ze wil zelfs meer geld uitgeven aan sociale zekerheid dan de PvdA!” Tegelijk haalde hij aan dat CDA-leider De Hoop Scheffer bij de presentatie van het CDA-verkiezingsprogramma verkondigde dat de markt geen moraal heeft. “Voor links Nederland wordt het nog moeilijk kiezen tussen CDA en PvdA”, aldus Bolkestein.

Staatssecretaris De Grave noemde op de VVD-bijeenkomst het afzien van lastenverlichting door het CDA “een misser van formaat”. Volgens De Grave durft het CDA niet te kiezen voor verdere bezuinigingen om daarmee lastenverlichting tot stand te brengen, omdat de partij bang zou zijn voor een herhaling van de ruzie waarin het CDA in 1994 belandde met de voorgestelde bezuinigingen op de AOW. Met zijn afkeer van de markt haalt het CDA volgens De Grave de PvdA links in.

CDA-voorzitter Helgers, ook aanwezig op de VVD-bijeenkomst, deed de kritiek van De Grave zaterdag af als “absolute onzin”. Hij zei dat omvangrijke bezuinigingen op de overheidsuitgaven “niet meer zo nodig zijn” na de bezuinigingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd.

Het CDA kiest volgens Helgers bewust voor gerichte investeringen in plaats van voor een generieke lastenverlichting, om op die manier achterstanden in de samenleving weg te werken.

VVD-leider Bolkestein ziet in de opstelling van het CDA een reden te meer om te kiezen voor voortzetting van de paarse coalitie. “De VVD wil de liberale en dus sociale succesformule van dit kabinet graag voortzetten in Paars II”, schrijft hij in De Telegraaf.

Bolkestein wil in de komende kabinetsperiode de tarieven voor de loon- en inkomstenbelasting met 10 procent verlagen. De VVD heeft hiervoor in het vorige maand verschenen verkiezingsprogramma 7 miljard gulden uitgetrokken. De belastingtarieven zouden met de verlaging die Bolkestein voorstaat, uitkomen op respectievelijk 27, 40 en 50 procent.