Thaise koning benoemt premier

BANGKOK, 10 NOV. Koning Bhumibol van Thailand heeft zondag oppositieleider Chuan Leekpai officieel benoemd tot premier. Chuan, voorzitter van de Democratische Partij, vervangt Chavalit Yongchaiyudh, die in brede kring verantwoordelijk wordt gesteld voor de ernstigste economische crisis die Thailand in tientallen jaren heeft gekend.

Waarnemers verwachten dat Chuan binnen enkele dagen een nieuw kabinet zal formeren, waarin sleutelposten zullen worden gereserveerd voor voormalig minister van Financiën Tarrin Nimmanahaeminda en een gewezen gouverneur van de centrale bank, Supachai Panichpakdi. Chuan en de twee gedoodverfde bewindslieden zeiden gisteravond tijdens een persconferentie dat zij prioriteit zullen geven aan herstel van de Thaise economie om het vertrouwen van buitenlandse investeerders terug te winnen. Hun regering zal nauw samenwerken met het Internationale Monetaire Fonds om de wankelende baht - de Thaise munt - te stabiliseren. (Reuters)