Terugfluiten

Het weer is net wat opgehelderd. Zaterdagochtend, sportclub Buitenveldert. Het jeugdteam Buitenveldert B1 speelt thuis tegen KBV B1. Op het veld dreigt een nederlaag, aan de zijlijn de toekomst.

Een indrukwekkende skyline van hijskranen en hoogbouw omlijst het veld. Het nieuwe hoofdkantoor van ABN Amro staat in de steigers. Philips en ING komen er aan. Op het gras waar Buitenveldert B1 met 1-0 achterstaat zijn dure koopwoningen gepland.

Het prestigieuze Zuidas-project baant zich langzaam maar zeker een weg langs de A10, niet gehinderd door de drie voetbalclubs die daar hun velden hebben liggen. In het midden volksclub Buitenveldert met de grootste jeugd- en meisjesafdeling van de stad, ten oosten daarvan het elitaire AFC, ten westen RAP waar alleen senioren spelen.

Volgens de Zuidas-plannen kunnen de velden van RAP blijven liggen. De velden van AFC, waar ook de stadsdeelraadvoorzitter lid van is, hoeven alleen een beetje naar het oosten te worden opgeschoven. Maar sportclub Buitenveldert moet met zijn jeugd- en meisjesteams de stad uit. Ergens halfweg Ouderkerk aan de Amstel. Daar ligt 't Loopveld. Er is een busverbinding beloofd.

In allerijl heeft de voetbalclub zijn eigen 'commissie-Zuidas' opgericht. Die moet de “Zuidasproblematiek tackelen” en zorgen dat “het gemeentebestuur de planologen terugfluit”.

In de ogen van sportclub Buitenveldert is het het beste als de senioren van RAP naar 't Loopveld gaan. Dan kan sportclub Buitenveldert opschuiven naar de velden van RAP. Onder bepaalde voorwaarden gaat RAP akkoord, maar de deelraadvoorzitter vindt twee “verhuisbewegingen” te kostbaar.

Afgelopen week was er weer een gesprek op het stadsdeelkantoor geweest. Dit keer ging het anders. Een vader van twee voetballende zonen was meegekomen. Hij had met de deelraadvoorzitter gesproken over het belang van sociale cohesie in de stad. Hij sprak over het razende tempo waarmee de Zuidastrein voortdendert, zonder dat iemand nadenkt over de stedenbouwkundige ontwikkeling van het gebied, over het combineren van werk, wonen en recreatie. Hij had gewezen op de integrerende werking van sport, gewaarschuwd voor een desolaat kantorencomplex en uitgelegd dat Amsterdam New York niet was.

Die vader was prominent PvdA-lid Felix Rottenberg.

“Het was opeens allemaal wat makkelijker bespreekbaar”, vond de voorzitter van de voetbalclub. “De heer Rottenberg kan het natuurlijk allemaal heel mooi verwoorden”, zei de deelraadvoorzitter. Voorheen had hij met de sportvereniging alleen over sport gepraat. De “sociaal-maatschappelijke invalshoek” van Rottenberg sprak hem wel aan. Hij zou er nog eens over nadenken.

“Ik doe dit gewoon als vader van twee voetballende zoons”, onderstreept Rottenberg langs de lijn. Maar in Het Parool van afgelopen vrijdag deed hij onder de kop 'Een rondje joggen met Knapen' een aanval op de “souffleur van de nieuwe Philips-president” en diens bezorgdheid om Brabant. Hoe was het mogelijk dat Knapen Brabant gezellig wilde houden, terwijl “ons florerende voetbalclubje (...) met de dood bedreigd wordt door de Zuidas”. “De oprukkende kantoren en fonkelende stadsvilla's voor hoge Philips-klerken als Knapen”, zo schreef de vader van de twee voetballende zonen.

Bij sportclub Buitenveldert zijn ze heel tevreden met zo'n clublid als Rottenberg. Mocht de lobby van Rottenberg het toch afleggen tegen het grenzeloos enthousiasme van het Amsterdamse gemeentebestuur, dan heeft de voetbalclub nog een troef in handen. Ook tv-sportjournalist Frits Barend is lid.

    • Monique Snoeijen