Soeharto zet omstreden projecten alsnog door

JAKARTA, 10 NOV. De Indonesische president heeft besloten een aantal infrastructurele projecten van naar schatting veertig miljard dollar alsnog te laten doorgaan. Hiertoe behoort ook de bouw van een 200 kilometer lange brug die Indonesië, Maleisië en Thailand moet verbinden. Kinderen van de president hebben grote zakelijke belangen bij enkele projecten.

Door de economische crisis in Indonesië decreteerde Soeharto in september dat zeker vijftien grote projecten, elektriciteitscentrales en snelwegen, werden uitgesteld. Na de val van de Thaise Bath, begin juli, verloor de Indonesische roepia een derde van haar waarde terwijl de koersen op de aandelenmarkt van Jakarta kelderden. Vorige maand riep de Indonesische regering de hulp in van het Internationaal Monetair Fonds. Dit leidde ruim een week geleden tot een hulppakket ter waarde van 40 miljard dollar. De regering heeft vervolgens een aantal maatregelen aangekondigd om de economie weer gezond te maken. Het gaat onder meer om afschaffing van het staatsmonopolie op meel, soja en knoflook (het monopolie op rijst en suiker blijft in stand), en om afschaffing van subsidies en belastingvoordelen voor 'strategische industrieën'. Met de sanering van de banksector heeft minister van financiën Muhammad op 1 november al een begin gemaakt door zestien slecht functionerende banken te sluiten. Hiervan waren er drie geheel of gedeeltelijk eigendom van familieleden van de president. Soeharto's zoon Bambang Trihadmodjo en diens halfbroer Probosutedjo hebben een gerechtelijke procedure aangespannen waarin zij de beslissing van de minister bestrijden.

Onder de projecten die nu alsnog doorgaan, zijn er zeker drie waarin familieleden of zakelijke relaties van Soeharto grote belangen hebben: een 1.300 megawatt elektriciteitscentrale in Jakarta, die wordt gebouwd door een consortium gevormd door Soeharto's dochter Siti Hediati Probowo en de Bakrie Group, een vliegveld bij de Noord-Sumatraanse stad Medan dat wordt aangelegd door een andere dochter van de president, Siti Hardiyanti ('Tutut') Rukmana, een energiecentrale in Noord-Sumatra waarvan de bouw is gegund aan de Nusamba Group van Muhammad 'Bob' Hassen, een zakenvriend van Soeharto.