Serviër bekent: 120 Kroaten vermoord

BELGRADO, 10 NOV. In Joegoslavië heeft zich gisteren voor de tweede keer in enkele dagen een Serviër tot de pers gewend met onthullingen over oorlogsmisdaden. In Bosnië werden het afgelopen weekeinde bijzonderheden bekend over oorlogsmisdaden jegens Bosnische Serviërs.

Het Joegoslavische blad Dnevni Telegraf bracht gisteren een vraaggesprek met een 24-jarige Serviër, Srboljub ŠuntiEÉc, die beweerde tussen 1993 en 1995 120 Kroaten te hebben vermoord. Hij meldde zich in 1993 als vrijwilliger bij de Kroatische Serviërs, die toen nog delen van Kroatië beheersten en daar hun eigen 'republiek' hadden uitgeroepen. ŠuntiEÉc vertelde hoe hij commando-overvallen pleegde op huizen van Kroaten, hoe hij een handgranaat in een café wierp omdat daar het Kroatische volkslied werd gezongen en vervolgens de overlevenden van die aanval doodschoot, en hoe hij in 1995, toen de Kroaten in een bliksemactie de 'republiek' van de Kroatische Serviërs vrijwel volledig oprolden, uit wraak nog eens twintig Kroatische burgers vermoordde.

ŠuntiEÉc zei zijn verhaal te willen vertellen omdat hij zich verbitterd voelt over zijn behandeling na de oorlog. Hij zei dakloos en werkloos te zijn. “De reden waarom ik dit vertel is de onrechtvaardigheid jegens ons, vrijwilligers. De staat maakte moordenaars van ons en keerde ons daarna de rug toe. Ik dacht dat ik Serviërs en Servië verdedigde. Maar Servië heeft ons verneukt.” ŠuntiEÉc zei geen spijt te hebben van zijn moorden. “Ik zou opnieuw gaan als er morgen weer een oorlog zou uitbreken. Ik zou nog waanzinniger zijn dan ik was.” Hij zei ervan uit te gaan gearresteerd te worden, maar daar niet bang voor te zijn en bereid te zijn naar het VN-tribunaal in Den Haag te gaan.

Vorige week woensdag klapte in een provinciale krant in Servië een andere Serviër uit de school over oorlogsmisdaden in Kroatië en Bosnië. Deze man, Slobodan MišiEÉc, zei tachtig Kroaten en moslims te hebben vermoord. Hij werd donderdag gearresteerd. Het Bosnische weekblad Dani onthulde gisteren dat in 1992 en 1993 Bosnische regeringssoldaten in Sarajevo Bosnische Serviërs hebben vermoord. De soldaten stonden onder bevel van Mušan TopaloviEÉc alias Caco, die faam verwierf als verdediger van Sarajevo maar later een beruchte mafioso werd. Hij werd in 1993 in een vuurgevecht met de politie gedood.

Volgens Dani hebben zijn soldaten vele Servische burgers dood. Tientallen lijken werden na de oorlog aangetroffen in een massagraf in Kazani. Veertien soldaten waren veroordeeld tot straffen van tien maanden tot zes jaar. (Reuters, AFP)