Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een reportage over de groeiende belangstelling voor de Eerste Wereldoorlog. Met veel historisch beeldmateriaal en eigen opnamen uit Verdun, terrein van langdurige strijd. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Met een portret vam mr. Korvinus, de verdediger van Etienne U. En het project waarbij Kamerleden achterstandswijken adopteren loopt niet goed. Netwerk sprak met betrokkenen en inventariseert de problemen. Ned.1, 20.26-20.59u.

Nova. Over de oplopende spanning in de Golf-regio. En een reportage over de leefomstandigheden van zigeuners in Tsjechië. Met o.m. een gesprek met Pete Vaclav, regisseur van de film 'Marian' die deze week in première gaat. Die film schetst een beeld van de Tsjechische zigeuners waarvan een groot deel van de kinderen al generaties lang in strenge internaten wordt 'heropgevoed'. Een praktijk die ook na de val van het communisme is voortgezet. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Wunder der Erde. Natuurfilm over het leven van de olifanten, neushoorns en andere dieren in het natuurreservaat Chitawan in Zuid-Nepal. Duitsl.1, 20.15-21.00u.

All visitors must be announced. Amerikaanse documentaire van Dree Andrea over de New-Yorkse 'doormen'. Zie TV-Vooraf. Ned.3, 20.30-21.28u.

Document: Breasts. Amerikaans-Canadese documentaire waarin 22 vrouwen welke rol hun borsten speelden in verschillende fasen van hun leven. BRTN2, 20.30-21.20u.

Here and Now: Nuns on the net. De kloosterorde de Poor Clare Colettine Community in Wales probeert nonnen te werven via Internet. BBC1, 20.30-21.00u.

Curaçao: Van Watamula tot Punt Kanon (10). Zesentwintigdelige serie reportages van Netty van Hoorn over Curaçao waar vijftig etnische groepen naast elkaar leven. Een aantal bewoners van het Caraïbische eiland wordt een jaar lang gevolgd. Ned.3, 21.28-22.00u.

Officers and gentlemen. Documentaire over de Chelsea-gepensioneerden, veteranen van de twee wereldoorlogen. BBC2, 21.30-22.30u.

Im Fadenkreuz - Deutschland und die RAF (2). Documentaire in vijf delen over de gewapende strijd van de RAF in Duitsland. Deze keer over de reactie van de Duitse staat op de terreur. Duitsl.1, 21.45-22.30u.

Dokument: In vuur en vlam. Serie tv-documentaires in zes delen over het werk van de Utrechtse brandweer, aan de hand van persoonlijke verhalen van brandweermannen en -vrouwen. Ditmaal aandacht voor de vrijwilligers. Ned.1, 22.47-23.30u.

De euro (2). Driedelige Teleac/NOT-serie over de nieuwe Europese munt die over vijf jaar wordt ingevoerd. Ned.2, 23.35-0.00u.

AMUSEMENT

Het elfde uur. Andries Knevel praat met ir. H. Smits, nog enkele maanden president-directeur van Schiphol, W. van den Brink, leider van de protesterende varkenhouders en Peter Scheele, die een boek schreef waarin hij een einde maakte aan de evolutietheorie. Ned.2, 22.05-23.00u.

Film 97 with Barry Norman. Aandacht voor onder meer de films GI Jane met Demi Moore, Welcome to Sarajevo van Michael Winterbottom met Stephen Dillane en Woody Harrelson, Chasing Amy van Kevin Smith. Verder gesprekken met Glenn Close, Pauline Collins en regisseur Bruce Beresford over Paradise road. BBC1, 0.30-1.00u.

Das Fest der illusionen. Verslag van het 21ste Circusfestival van Monaco dat op 21 januari 1997 werd gehouden. Met beelden van repetities voor de uitreiking van de Gouden Clown en gesprekken met artiesten, de circusdirecteur en toeschouwers. Duitsl.2, 0.35-1.00u.

KUNST

Making Masterpieces. Neil MacGregor, directeur van de National Gallery vertelt hoe meesterwerken totstandkomen en hoe ze onderhouden worden. Over de revolutie die het gebruik olieverf teweegbracht in de 15de eeuw, aan de hand van Van Dyck's Charles on a horseback en Supper at Emmaus van Caravaggio. BBC2, 20.30-21.00u.

Het Uur van de Wolf: Arends. Nederlandse tv-film van Jelle Nesna uit 1997 over werk en leven van dichter/schrijver Jan Arends, die na bijna tien jaar te hebben doorgebracht in psychiatrische inrichtingen op 48-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. De film begint als Jan Arends zich in 1974 terugtrekt in de allerslechtste huurkamer die hij kan vinden. D.m.v. flashbacks wordt zijn levensloop getoond. Met Jeroen Willems als Jan Arends. Ned.3, 23.23-0.13u.

FILMS

Beverly Hills Cop III (John Landis, 1994, VS). Tweede vervolgfilm is wederom een wazig doorslagje van het origineel. Schaapachtig scenario laat onconventionele rechercheur Eddie Murphy speuren naar moordenaar in pretpark. Langdradig familievertier met nogal wat geweld. SBS6, 20.35-22.30u.

The Cold Light of Day (Rudolf van den Berg, 1994, Ned/Duits/Eng). Oorspronkelijk Engelsgesproken, vakkundige brood-op-de-plank-thriller van de Nederlandse regisseur van 'De avonden'. Psychologisch en structureel zwakke bewerking van oorspronkelijk scenario van Friedrich Dürrenmatt is zwakke schakel in film over fanatieke politie-inspecteur die klein meisje gebruikt als levend aas voor een kindermoordenaar. Met Richard E. Grant, Lynsey Baxter, Thom Hoffman, Gerard Thoolen, Boudewijn de Groot. Duitsl.2, 22.15-23.50u., nagesynchroniseerd.

Jewel Robbery (William Dieterle, 1932, VS). Vroege Amerikaanse film van de oorsponkelijk Duitse Dieterle (1893-1972) is een sprankelende komedie over verhouding tussen juwelendief William Powell en miljonairsvrouw Kay Francis. Film heet in de schaduw te staan van 'Trouble in Paradise' (Lubitsch, 1932). Duitsl.1, 0.50-1.55u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.