Schilderijen bij Christie's vernield

AMSTERDAM, 10 NOV. Twee schilderijen zijn zaterdag op een kijkdag in het Amsterdamse veilinghuis Christie's door onbekenden beschadigd. De vernielingen werden pas aan het eind van de middag ontdekt. In het ene schilderij is een kruis gekerfd, het andere liep twee flinke krassen op.

Het gaat om een tafereel van een schaatsfestijn van Jan van Goyen. De geschatte waarde is een half miljoen gulden. Het ander is een voorstelling van een boerenerf met waterput, toegeschreven aan Pieter Molijn. Dit schilderij heeft een waarde van ongeveer 30.000 gulden. Een woordvoerster van het veilinghuis kon niet zeggen wat de schade is.

De politie heeft de zaak in onderzoek. Het veilinghuis veilt maandag een collectie schilderijen van oude meesters, voornamelijk samengesteld uit particuliere verzamelingen. Zaterdag konden belangstellenden de werken bekijken.