Romme dicht bij wereldrecord Koss op vijf kilometer

ROTTERDAM, 10 NOV. Iets minder dan drieënhalve seconde is Gianni Romme zaterdag verwijderd gebleven van het wereldrecord van de Noor Johann Olav Koss op de 5.000 meter. In Inzell reed de 24-jarige Nederlander de afstand in 6.38,49 minuut. Koss reed in 1994 bij de Olympische Spelen in Hamar bijna vier seconden sneller dan Romme.

Romme vestigde in Zuid-Duitsland wel een nieuw baanrecord dat met 6.45,70 op naam stond van Rintje Ritsma. Ook Bob de Jong dook ruim onder die tijd. De Jong eindigde op de 5.000 meter als tweede. Martin Hersman won de 1.000 meter in 1.13,81 minuut. Gisteren evenaarde Hersman het baanrecord van Ritsma op de 1.500 meter, 1.51,87. Europees- en wereldkampioen allround Ids Postma werd tweede.

Renate Groenewald eindigde bij de vrouwen op de 1.500 meter in 2.05,64 als tweede achter de Duitse Anni Friesinger, die bijna twee seconden snelelr reed. Barbara de Loor finishte als derde. Europees kampioene allround Tonny de Jong was ziek en werd negende. Annamarie Thomas (42,11) ging op de 500 meter als tweede over de streep, achter de Russin Svetlana Bazjanova (41,45).

In Calgary legde de Canadese Catriona LeMay-Doan de 500 meter af in 38,15 seconden. Een week eerder was LeMay op dezelfde piste nog iets langzamer. Beide wedstrijden waren niet bij de internationale schaatsunie (ISU) aangemeld. Het wereldrecord blijft daardoor met 38,69 op naam van de Amerikaanse Bonnie Blair.

Bij de mannen won de Canadees Jeremy Wotherspoon, 36,08. De Japanner Shimizu, wereldrecordhouder op de kortste sprintafstand, debuteerde op klapschaatsen in 37,16. Op de 1.000 meter zegevierde Wotherspoon in 1.10,34. Het wereldrecord is met 1.11,67 in handen van de Japanse sprinter Horii.

Over twee weken worden in de Olympic Oval in Calgary de wereldbekerwedstrijden sprint gehouden. “Dán ligt er superijs, dit stelde nog niets voor”, beloofde organisator Jacques Thibault. Op de 500 en de 1.000 meter in Canada verschijnen onder meer de Nederlanders Jan Bos, Erben Wennemars en Marianne Timmer aan de start.

Wennemars is de enige van hen die nog niet genomineerd is voor de Olympische Spelen in Nagano, die 7 februari beginnen. De schaatsbond (KNSB) heeft Wennemars onlangs de mogelijkheid gegeven zich nog voor de NK afstanden in Heerenveen (18-21 december) te nomineren voor de Olympische Spelen. Hij moet daartoe bij een van de komende wereldbekerwedstrijden op een van de afstanden bij de eerste zes eindigen, of in het totaalklassement een plaats bezetten bij de eerste twaalf. De NK afstanden is voor de Nederlandse schaatsers de belangrijkste gelegenheid om zich te kwalificeren voor de Spelen in Nagano.